Home / Vijesti / BiH / EU treba BiH da dodijeli kandidatski status poziva Njemački EU zastupnik Köster

EU treba BiH da dodijeli kandidatski status poziva Njemački EU zastupnik Köster

– Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini.
Pozivamo države članice Evropske unije da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini. Ali zahtijevamo i daljnje značajne reforme.
Poručio je ovo u svom video obraćanju Dietmar Köster, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestitelj u sjeni za Bosnu i Hercegovinu.
Kösterovo obraćanje na svom Twitter profilu objavila je njegova stranka – Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D), netom nakon što je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini.
– Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini.
U Izvještaju Parlamenta navodi se da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak. Ali ima još posla.
Zemlja mora nadvladati etničke napetosti. Naglašavamo potrebu za ustavnim i izbornim reformama kako bi se eliminisala korupcija, te ojačali sloboda medija, građanska i osnovna ljudska prava za sve.
Neprihvatljiva je diskriminacija ljudi zbog njihove nacionalnosti, spola ili seksualne orijentacije.
Borimo se za prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, sa snažnom društvenom kohezijom i socijalnom pravdom koja će unaprijediti svakodnevni život običnih ljudi.
Bosni i Hercegovini potrebna je i reforma javne uprave kako bi različiti nivoi državne vlasti mogli funkcionisati ispravno.
Pozivam vlasti da se pozabave sa groznom situacijom u kojoj se nalaze izbjeglice koje su zapele u Bosni i Hercegovini. Mora ih se tretirati u skladu s međunarodnim normama i osigurati im se sanitarni čvorovi, hrana, pristup zdravstvenom sistemu i adekvatan smještaj – poručio je Köster.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Od 1. augusta u Njemačkoj karantena za povratnike s odmora

Šef CSU-a Markus Söder poziva na karantenu za povratnike od  nedjelje 1.augusta. Nova pravila za …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)