Home / EU / NOVI ŠOK U NJEMAČKOJ: Radnicima kraći godišnji odmor i dulje radno vrijeme?

NOVI ŠOK U NJEMAČKOJ: Radnicima kraći godišnji odmor i dulje radno vrijeme?

Novi prijedlog Njemačkog ekonomskog instituta (IW) šokirao je stanovnike Njemačke. Institut predlaže skraćivanje godišnjeg odmora i produljenje radnog vremena radnicima u Njemačkoj.

Prema priopćenju Instituta, kojegprenosi portal Fenix-magazin.de  njemački radnici imaju previše godišnjeg odmora i premalo rade.

Zbog korona-krize u državnoj blagajni su ogromne financijske rupe. Iz tog bi razloga trebalo uvesti dulje radno vrijeme i skratiti godišnji odmor – smatraju istraživači u Institutu.

Prema istraživanju IW-a, a o kojem pišu njemački mediji, zaposlenici u Njemačkoj bi ubuduće trebali raditi 36 sati tjedno, umjesto prosječno 34 sata kako je to bilo 2019. godine.

Problem je i godišnji odmor.

Ukupno bi trebalo ukinuti jedan i pol tjedan godišnjeg odmora! Do sada su zaposlenici u ovoj zemlji radili znatno manje od svojih kolega u Švedskoj i Švicarskoj, odnosno u zemljama koje se često smatraju uzorima za tržište rada – smatraju u IW-u.

U tim zemljama prosječno pravo na godišnji odmor iznosi 25 dana, dok njemački zaposlenici obično smiju uzeti oko 31 dan godišnjeg odmora.

Ako bi se taj jaz u radnom vremenu mogao smanjiti, to bi također moglo popuniti rupe u njemačkom proračunu – smatraju u IW-u.

Ravnatelj Njemačkog ekonomskog instituta (IW) u Kölnu Michael Hüther (59) kaže kako Njemačka ima dvije mogućnosti.

Možemo odgađati financijska opterećenja od pandemije desetljećima ili možemo iskoristiti potencijal koji imamo i smanjiti nerad. Da bismo se izborili s posljedicama krize, svi moramo pružiti ruku i to odmah sada – rekao je Hüther u intervjuu za Bild.

Podsjetimo, istraživački stručnjaci IW-a nedavno su šokirali Njemačku prijedlogom kojim su tražili da se dob za odlazak u mirovinu podigne na 68 godina starosti. No, to su predstavnici stranaka vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj odbacili.

Sad treba vidjeti kako će proći prijedlog o skraćivanju godišnjeg odmora i produljenju radnog vremena za više sati tjedno, tj. mjesečno./Fenix-magazin/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)