Na graničnom prijelazu Izačić na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), između BiH i Hrvatske, zabilježene su kolone teretnih vozila, nakon što je Hrvatska zatvorila drugih pet graničnih prijelaza za prelazak kamiona iz BiH.

U pravilniku o prekategorizaciji graničnih prelaza te države donesenom nedavno, Hrvatska je odredila javne cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju, a u Pravilnik nije uvršteno pet prelaza sa BiH koji su zatvoreni za prijelaz kamiona.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao je kako će o ovom pitanju obavijestiti šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

“Na temelju dobrih bilateralnih kontakata i odnosa sa Hrvatskom, to pitanje trebamo tretirati kroz angažman Ministarstva inostranih poslova. Mi smo danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice i smatramo da ćemo iskoristiti kontakte i ambasadora Johanna Sattlera obavijestiti da smatramo da se ovakve jednostrane odluke hrvatskih struktura trebaju promijeniti“, naveo je Košarac poručio na konferenciji za medije u utorak (25. maja).

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) uputila je 20.maja Vijeću ministara BiH dopis u kojem se navodi da će Hrvatska zatvoriti pet graničnih prijelaza na granici sa BiH koji se koriste za tranzitni promet teretnih vozila.

U dopisu su zatražili od Vijeća ministara BiH da promptno reaguje povodom ove najave, kako bi se spriječile posljedice po bh. prirednike, te ekonomsku štetu po zemlju ako Hrvatska prekategorizira neke granične prelaze za transport roba.

U dokumentu se navodi da se radi o sljedećim graničnim prijelazima – Gunja; Strmica – Strmica; Osoje – Vinjani Gornji i granični prelaz Velika Kladuša – Maljevac.

Šta piše u Pravilniku?

Prema dopisu Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz tu zemlju.

Novim pravilnikom određene su ceste po kojima se mora odvijati tranzitni promet kroz Hrvatsku teretnih vozila iznad 7,5 tona nosivosti i ukupne dužine do 14 metara.

Pravilnikom je propušteno utvrđivanje javnih cesta koje vode do i od pet graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji su ranije definirani kao granični prelazi za međunarodni cestovni prijevoz roba.

Tokom sastanka ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i predsjednika VTK-a 24. maja navedeno je kako je Ministarstvo spremno pomoći domaćim privrednicima. Navedeno je također kako su već napravili određene kontakte sa Hrvatskom po ovom pitanju i da očekuje da će razgovori biti nastavljeni, kako bi se pronašlo rješenje.

Košarac je kazao kako se nada da će ovaj problem ubrzo biti riješen.

“Uvjeren sam da tu postoji senzibilitet za razumijevanje od strane ministrice Turković da to pitanje stavi na red prioritetnih pitanja kako ne bi došlo do zastoja. Onda kada privrednici iz RS i FBiH imaju problem, objektivno i mi imamo problem u smislu nesmetanog protoka ljudi i roba”, kazao je Košarac./radio slobodna Evropa/

Poslovnidnevnik.ba