Home / Vijesti / BiH / Novi halal dezinficijens na regionalnom tržištu

Novi halal dezinficijens na regionalnom tržištu

Genox prvi hrvatski dezinficijens široke primjene koji je stekao halal certifikat

SARAJEVO/ZAGREB, 29. april/travanj 2021. Nakon dvije godine truda i provjera, hrvatska kompanija Genox stekla je važno priznanje – halal certifikat. Ovo je ujedno i prvi hrvatski dezinficijens široke primjene koji je stekao halal certifikat. Genox se proizvodi po posebnoj, zaštićenoj Aquagen tehnologiji, a za izum je zaslužna inženjerka Marijana Ćiško. Prednosti ove tehnologije proizvodnje su već ranije uočili kupci iz zemalja sa stanovništvom islamske vjeroispovijesti, a njihov interes je naglo porastao tokom pandemije.

Genox udovoljava svim rigoroznim kriterijumima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadrži niti jedan molekul alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost. A koristi ima puno: naši su proizvodi sigurni, nisu eksplozivni niti zapaljivi, ne hlape; stoga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju“, ističe inženjerka molekularne biologije Marijana Ćiško koja vodi ovu porodičnu firmu u Velikoj Gorici.

Certifikat su u srijedu uručili Aldin Dugonjić koji vodi Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvalitete Muhamed Mandžić.

Prema zadnjim istraživanjima preduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda do 50%. Uzevši u obzir streloviti rast i razvoj halal tržišta, naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati, jasno, zavise i od prodajnih i marketinškihaktivnosti na tržištu“, rekao je Aldin Dugonjić. Naveo je kako su u 10 godina postojanja Centra izdali više od 150 certifikata, a u bazi halal certifikovanih kompanija najviše je zastupljena prehrambena industrija,slijede ugostitelji te hemijska industrija. “Genox je pak prvi dezinficijens koji je stekao halal certifikat”, kazao je Aldin Dugonjić.

Kompanija Genox je najveći hrvatski proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje koje proizvode već gotovo 20 godina, a korisnici su domaćinstva, trgovine, kompanije, farme, bolnice, policija, civilna zaštita… U doba pandemije korona virusa posao s dezinficijensima je naglo porastao, te kompanija očekuje i veći izvoz u zemlje u kojima se traži halal certifikat.

Vjerujem kako će nam ovaj certifikat otvoriti brojna vrata koja će ostati nedostupna onoj velikoj većini čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno BiH, ali i na ona udaljena“, poručuje direktorica kompanije.

TLK Grupa u čijem je sastavu i tvrtka Genox započela je sa gradnjom nove kompanije u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane proizvodnje. Vrijednost tog ulaganja će biti više od 5 miliona EUR. Fabrika će se graditi dvije do tri godine, a zapošljavat će oko 30 ljudi. U prvoj fazi će se graditi sami pogon (više od 3 miliona EUR), potom istraživački laboratorijum i na koncu upravna zgrada.

Više o Genoxu na linku: www.genox.hr

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)