Home / Vijesti / BiH / Puno novozaraženih u BiH, dosta umrlih. Otkriven južnoafrički soj

Puno novozaraženih u BiH, dosta umrlih. Otkriven južnoafrički soj

U BOSNI i Hercegovini ponovo je zabilježen velik dnevni broj novozaraženih koronavirusom jer je potvrđeno više od 1800 takvih slučajeva, dok su zdravstvene vlasti istodobno potvrdile sve veću cirkulaciju visokozaraznih mutiranih varijanti koronavirusa, uključujući južnoafričku.

Nakon testiranja nešto više od pet tisuća uzoraka zaraza je potvrđena kod 1869 osoba. Također je, po posljednjim podacima, 76 ranije zaraženih osoba preminulo u zadnja 24 sata.

BiH je u četvrtak imala 1965 novozaraženih, što je bio apsolutni rekord u jednom danu od trenutka izbijanja epidemije prije godinu dana, a visoke brojke bilježe se cijelog tjedna i na razini su vrhunca drugog vala epidemije iz studenog prošle godine.

Pronađen južnoafrički soj

Djelatnici Kliničkog centra u Banjoj Luci u petak su potvrdili kako je sekvencioniranjem uzoraka u njihovu laboratoriju potvrđeno kako sada i u BiH cirkulira južnoafrička varijanta koronavirusa.

Prisutnost te mutirane varijante, čija je oznaka 501W2, otkrivena je analizama 93 uzorka prikupljena u prvoj polovici ožujka, a utvrđeno je i kako je najčešći mutirani virus među oboljelima onaj britanski, oznake B117. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka njih više od 66 posto bilo je zaraženo mutiranim varijantama virusa.

“Nažalost, dvije trećine pacijenata oboljele su od tih varijanti. Takvi se virusi brže šire”, kazao je ravnatelj banjolučkog kliničkog centra Vlado Đajić, pojašnjavajući kako se kod osoba zaraženih tim varijantama virusa već za dan ili dva drastično pogoršava stanje, pa ih se mora smještati u bolnice.

BiH je u četvrtak dobila prvih 50 tisuća doza cjepiva protiv koronavirusa, čiji su proizvođači Pfizer i AstraZeneca, a za sada nema jasnih rokova do kojih se može očekivati isporuka značajnijih količina od naručenih 1.23 milijuna doza za koje je već plaćeno 13 milijuna dolara.

Mediji u BiH opširno izvještavaju kako se, zbog očevidnih problema u nabavci cjepiva i neizvjesnih rokova cijepljenja, sve više građana te zemlje odlučuje cijepiti u Srbiji. Tamošnje su vlasti otvorile mogućnost svim državljanima BiH, neovisno u prebivalištu, cijepiti se na punktovima postavljenim na beogradskom velesajmu, a dovoljna im je samo bosanskohercegovačka putovnica te prethodna najava elektroničkom poštom. Prema dostupnim informacijama, Srbija državljanima BiH trenutačno nudi cjepiva Covishield, proizvedena u Indiji po formuli AstraZenece.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)