Home / EU / Pfizer premješta proizvodnju iz Belgije u Rumuniju?
Pfizer Poslovnidnevnik.ba

Pfizer premješta proizvodnju iz Belgije u Rumuniju?

Američka farmaceutska firma Pfizer objavila je da namjerava da premjesti dio svojih proizvodnih pogona iz Belgije u Rumuniju gdje je cijena radne snage niža, piše italijanski list “Il Fatto Quotidiano”.

List navodi da će zbog toga 38 od 238 zaposlenih ostati bez posla.

“To je još jedan šamar milionima građana Evropske Unije koji traze socijalnu pravdu, a ne poslovno lukavstvo”, izjavila je evroparlamentarac član Pokreta pet zvjezdica Danijela Rondineli.

Na odluku američke kompanije da premjesti proizvodnju gdje rad košta manje, a samim time povećava se profit, reagovali su i belgijski sindikati.

“To je nezapamćena sramota. Zahvaljujući evropskim fondovima za pronalazak anti-kovid vakcine Pfizer je prošle godine zaradio 3,3 milijarde evra, a najavljuje da će ove godine profit biti oko 15 milijardi. Zaposleni u Pfizeru su posljednjih mjeseci radili u duplim smjenama da bi proizveli tražene anti-kovid vakcine. Nakon svega otkazi, to je udarac u stomak radnicima”, izjavio je generalni sekretar belgijskog sindikata ACV Bart Dekulier.

Američka firma Pfizer razvila je anti-kovid vakcinu zajedno sa njemačkom firmom BionTech.

Brzi razvoj lijeka bio je moguć zahvaljujući velikim ulaganjima u istraživanje, oko 2,5 milijardi evra, a samo od EU dobili su 400 miljiona evra u ranoj fazi istraživanja./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)