Home / EU / Procurio plan za popuštanje lockdowna u Njemačkoj. Merkel: Imamo treći val

Procurio plan za popuštanje lockdowna u Njemačkoj. Merkel: Imamo treći val

U NJEMAČKE medije procurio je plan kancelarke Angele Merkel za otvaranje gospodarstva, javlja Deutsche Welle.

Merkel je na online konferenciji s članovima konzervativne parlamentarne skupine CDU/CSU rekla da otvaranje mora biti “oprezno i postupno” ako zemlja želi izbjeći brzi povratak u lockdown, pišu njemački mediji pozivajući se na izvore koji su sudjelovali na konferenciji.

Njemačka kancelarka strahuje od naglog porasta broja infekcija koronavirusom u slučaju prebrzog otvaranja. “Ne možemo si priuštiti nagle skokove”, rekla je Merkel sudionicima sastanka.

Deutsche Welle podsjeća da je Njemačka u lockdownu najmanje do 7. ožujka, a prije isteka tog roka, sljedeće srijede, Merkel će se naći s premijerima saveznih pokrajina kako bi pokušala dogovoriti najbolji način izlaska iz lockdowna.

Što planira Merkel?

Njemačka kancelarka jučer je na online konferenciji rekla kolegama iz CDU-a/CSU-a da se Njemačka trenutno, dok zemljom kruže brzošireće varijante koronavirusa, nalazi u trećem valu zaraze.

Merkel je ustvrdila da bi popuštanje restrikcija trebalo ići u tri faze.

Prva faza odnosi se na popuštanje restrikcija koje se odnose na osobne kontakte među kućanstvima, nakon čega bi uslijedilo popuštanje u području školstva i sporta. Treća faza uključivala bi otvaranje restorana i kulturnih institucija.

Svako popuštanje trebao bi pratiti rast kapaciteta za testiranje na koronavirus, javlja Deutsche Welle. Savezna vlada planira građanima omogućiti besplatan pristup brzim testovima na koronavirus do prvog tjedna ožujka.

Jedan od glavnih prioriteta, navode njemački mediji, trebalo bi biti cijepljenje nastavnika i odgojitelja u vrtićima. Vrtići i osnovne škole su u ponedjeljak otvoreni u 10 njemačkih pokrajina.

Kakva je situacija s pandemijom u Njemačkoj?

Sedmodnevna incidencija u toj zemlji, koja označava broj novih slučajeva u tjedan dana na 100.000 ljudi, trenutno iznosi 60.5. Na zadnjem sastanku Angele Merkel i saveznih premijera rečeno je da incidencija na kojoj može krenuti lokalno popuštanje mjera iznosi 35.

No, incidencija jako varira po regijama. U Baden-Württemberg incidencija je oko 45, a u Thüringiji se kreće oko 119./Index/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

Danska premijerka pretučena u Kopenhagenu

Danska premijerka Mette Frederiksen napadnuta je na ulici u starom dijelu Kopenhagena, izvijestila je danska …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)