Home / Ličnosti / VRHOVNI SUD NAREDIO TRUMPU DA PREDA FINANSIJSKE IZVJEŠTAJE

VRHOVNI SUD NAREDIO TRUMPU DA PREDA FINANSIJSKE IZVJEŠTAJE

DONALD TRUMP će svoju računovodstvenu arhivu morati predati njujorškom državnom odvjetniku. Vrhovni sud u ponedjeljak je odbio novi pokušaj bivšeg američkog predsjednika da to ne učini pokrećući kaznenu istragu koja bi se mogla završiti tužbom.

Vrhovni sud odbio je zahtjev Trumpovih odvjetnika da poništi odluku saveznog sudca koji je knjigovodstvenom uredu Mazars naredio da porezne prijave i bankovna izvješća koja se odnose na zadnjih osam godina preda glavnom državnom odvjetniku Manhattana Cyrusu Vanceu koji ih već mjesecima traži.

Vrhovni sud u kojemu su većina sudaca konzervativci još je u srpnju 2020. naredio Donaldu Trumpu da državnom odvjetniku preda te dokumente, što su Trumpovi odvjetnici dosad uspijevali spriječiti.

Posao se nastavlja”, kratko je reagirao Cyrus Vance u priopćenju.

Istraga se vodi iza zatvorenih vrata pred velikom porotom i državni odvjetnik, demokrat, uglavnom šuti o njezinu tijeku. Nitko ne zna kad će se završiti ni hoće li se završiti kaznenom prijavom, što bi bio prvi takav slučaj za nekog bivšeg predsjednika.

Istraga koja je u početku bila usmjerena na uplate koje je milijarder prije predsjedničkih izbora 2016. izvršio navodno u korist dviju ljubavnica, sada se bavi i sumnjama u poreznu utaju, prevaru u osiguranju i u bankovnu prevaru, vidi se iz dokumenata predanih sudu.

Kako pišu američka glasila, istražitelji su nedavno ispitali zaposlenike Deutsche Banka koji je dugo bio financijska potpora Trumpu i njegovu holdingu Trump Organizationu, kao i zaposlenike njegove osiguravateljske tvrtke Aon.

Usto su ponovo ispitali bivšeg Trumpova osobnog odvjetnika Michaela Cohena, koji je trenutačno u kućnom pritvoru, gdje služi trogodišnju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena krajem 2018.

Michael Cohen je u Kongresu izjavio da su Trump i njegova kompanija napuhavali ili umjetno umanjivali vrijednost svoje imovine kako bi dobili bankovni zajam ili si pak umanjili porez.

“Lov na vještice”

Ako se sumnje pokažu istinite i Trump bude optužen, bivši predsjednik mogao bi završiti iza rešetaka.

Za razliku od kaznenih djela na saveznoj razini, povrede zakona saveznih država ne mogu biti predmet pomilovanja američkog predsjednika, sve kada bi Joe Biden to i htio kako ne bi podizao političku napetost.

Donald Trump u ponedjeljak još nije reagirao na odluku Vrhovnog suda. No prije je istragu nazvao “najgorim lovom na vještice u Sjedinjenim Državama”.

Prekidajući običaj uveden s Jimmyjem Carterom, Trump koji se nakon odlaska iz Bijele kuće 20. siječnja preselio na svoje imanje u Mar-a-Lagu na Floridi, dosad nije objavio svoje porezne prijave.

Često je to obećavao, ali nije učinio.

Index/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)