Home / EU / Mogli smo naručiti rusku vakcinu, a ne biti lojalni Zapadu

Mogli smo naručiti rusku vakcinu, a ne biti lojalni Zapadu

Hrvatska je mogla da naruči rusku vakcinu “Sputnjik Ve”, a ne da bude slijepo lojalna zapadnim proizvođačima i zapadnjačkim preporukama, objavili su hrvatski mediji.

Slobodna Dalmacija u tekstu kritikuje vladu u Zagrebu zašto se nije ugledala na Mađarsku, koja je odobrila rusku vakcinu.

“Vakcina ne može biti političko pitanje. Može se birati između zapadnih i istočnih jedino u slučaju kad ga se ima dovoljno na tržištu”, citira Slobodna Dalmacija mađarskog premijera Viktora Orbana i navodi da će se “s njim oko ovoga složiti demokratski nastrojen svijet”.

“Ljude nije briga ko je proizveo vakcinu nego im je važno je li ona efikasna i sigurna. A Evropa je u ovom najvećem imunizacijskom svjetskom poduhvatu u istoriji čovječanstva ispala popriličan naivac. Odlučivalo se više politički nego naučno, pa sad imamo situaciju da su u evropskim zemljama u proseku vakcinisane dve osobe na svakih 100, dok je to, na primer, u Velikoj Britaniji 10, u SAD 7, a u Izraelu čak 43. Uz to, EU naglasak je stavljen na britansku ‘AstraZeneku“'koja je, prema kliničkim istraživanjima, daleko manje efikasna od ruskog ‘Sputnjika Ve’, pogotovo kad je riječ o starijim osobama”, navodi Slobodna Dalmacija.

Kako dalje pišu, u Vladi Hrvatske na ovo bi mogli reći da je “lako biti general poslije bitke” i pravdati se “kako prilikom naručivanja vakcine niko nije mogao predvideti da će organizovani evropski sistem dogovaranja i distribucije, podbaciti”.

“Da opravdanja takve vrste ne drže vodu pokazuje mađarski primer koji se ni po čemu ne može svrstati u nepoštovanje evropskih smjernica, nego u odgovorno i odlučno ponašanje prema svojim građanima. Ovaj vikend, naime, mađarske su zdravstvene vlasti objavile kako je u njihovoj zemlji završeno službeno testiranje ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’ te da od danas kreću s vakcinacijom stanovništva. Time su postali prva zemalja EU koja je odobrila ovu vakcinu. Već im je stiglo 40.000 doza ‘Sputnjika Ve’, a još dva miliona doza biće im isporučeno tokom tri mjeseca”, piše hrvatski medij i dodaje kako je Mađarska takođe prva zemlja EU koja je naručila kinesku vakcinu, pet miliona doza “Sinofarma”, a istovremeno vakciniše stanovništvo u vakcinama koje su odobrene na nivou EU.

“Jesmo li i mi mogli učiniti isto što i Mađarska? Naravno da jesmo. Mađarski premijer u ovom se slučaju nije ponio kao svađalica i prkosno EU dijete. Ni Hrvatska nije bila prisiljena biti slijepo lojalna zapadnim proizvođačima vakcina i zapadnjačkim preporukama. Nismo čak trebali ni da lupimo šakom o sto, nego samo da poštujemo EU direktive kojima nisu dozvoljeni paralelni pregovori s proizvođačima s kojima je Komisija već zaključila ugovore, a riječ je o “Fajzeru”, “Moderni” i “AstraZeneki”, dok za ostale nema ograničenja.

Ako je riječ o hitnoj situaciji ili vanrednom stanju kakvo je zbog korone proglasila Mađarska, onda je i takva interventna nabavka vakcina mimo EU sistema potpuno legalna i legitimna”, dodaje hrvatski medij.

U tekstu se dalje navodi da je upravnik Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak na pitanje postoji li mogućnost da Hrvatska kupi rusku vakcinu prije nego što ga odobri evropska agencija za lijekove, kao što je to učinila Mađarska, danas odgovorio:

“Sasvim je sigurno da će ruski proizvođač uskoro podnijeti zahtev evropskoj agenciji za registraciju cijepiva. Ukoliko nam se dogodi da će nam to biti potrebno, razmotrićemo da interventno, mimo članka 5. Direktive EU o registraciji lijekova, uvezemo rusku vakcinu u Hrvatsku. Ali, u ovom trenutku takva odluka ne postoji”./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)