Home / Vijesti / Svijet / Hoće li Trump biti opozvan

Hoće li Trump biti opozvan

DEMOKRATI u Kongresu planiraju u ponedjeljak predstaviti optužbe za drugi pokušaj opoziva predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pristaše potaknuti predsjednikovim neutemeljenim optužbama o izbornoj prevari i pozivom da krenu na Kapitol nasilno upali u američki parlament.

Slijedi objašnjenje kako bi mogao izgledati drugi pokušaj Trumpova opoziva.

Može li se protiv Trumpa pokrenuti još jedan opoziv?

Može. Nijedan predsjednik nije se dvaput suočio s tim postupkom, ali pravni stručnjaci tvrde da Kongres prema Ustavu to može učiniti.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa opozvati u prosincu 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena. Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u veljači 2020.

Kako izgleda postupak opoziva?

“Impeachment” se krivo tumači kao smjena predsjednika. Taj se pojam zapravo odnosi samo na pravo Zastupničkog doma, donjeg doma Kongresa, da optuži predsjednika za “teško kazneno djelo ili prekršaj”, slično podizanju optužnice u kaznenom postupku.

Ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa, koji provodi suđenje. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidirati.

Pravni stručnjaci tumače kako taj niži standard znači da demokrati, koji će kasnije u siječnju preuzeti kontrolu nad Senatom, imaju realne šanse da zabrane Trumpu da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024., o čemu je Trump razmišljao.

No taj plan ima jedan problem, a to je da Senat o tome glasa tek nakon glasanja o osudi i smjeni predsjednika.

Paul Campos, profesor prava na sveučilištu u Coloradu, drži da Senat u konkretnom slučaju može glasati samo o budućoj diskvalifikaciji. Taj scenarij postaje još vjerojatniji bude li se suđenje proteglo iza 20. siječnja, kada prestaje njegov mandat, kaže Campos.

Koliko brzo bi Trump mogao biti opozvan i smijenjen?

Stručnjaci za “impeachment” smatraju da se to teoretski može dogoditi vrlo brzo, u roku od nekoliko dana, jer oba doma imaju priličnu slobodu da odrede pravila postupka. No prema postojećim pravilima, koja se mogu promijeniti, postupak bi bilo teško završiti u manje od tjedan dana, rekao je Campos.

Za koja bi se “teška kaznena djela i prekršaje” mogao optužiti Trump?

Frank Bowman, profesor ustavnog prava na sveučilištu Missouri, tvrdi da je Trump “otvoreno pozivao na pobunu”, odnosno na svrgavanje američke vlade.

Dodao je da bi ga se moglo optužiti i za puno općenitije djelo: nelojalnost američkom Ustavu i kršenje prisege. Kongres ima diskrecijsko pravo da definira kazneno djelo i prekršaj te nije ograničen postojećim katalogom kaznenih djela.

“Temeljno kazneno djelo moglo bi biti ono protiv Ustava, ono koje se odnosi na pokušaj da se obore zakoniti rezultati zakonito provedenih izbora”, istaknuo je Bowman.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

PLAĆE U NJEMAČKOJ ĆE RASTI U TRI FAZE: Dobra vijest i za radnike bez ugovora za stalno

Radnici zaposleni na određeno vrijeme (Zeitarbeit ili Leiharbeit) u Njemačkoj u budućnosti će biti bolje …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)