Home / Ličnosti / Bajdenov izbor za ministra finansija ruši barijeru staru 231 godinu?

Bajdenov izbor za ministra finansija ruši barijeru staru 231 godinu?

Očekuje se da će novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden nominovati Dženet Jelen, bivšu predsjedavajuću savjeta guvernera Federalnih rezervi, na mjesto ministarke finansija i vratiti je na čelo Federalnih rezervi.

Bajden bi ovim imenovanjem srušio rodnu barijeru koja u SAD postoji već 231 godinu, ali bi i na mjesto šefa Federalnih rezervi postavio ekonomistu i tržišnog, a ne finansijskog eksperta, i to u trenutku privredne krize nezapamćene još od razdoblja Velike depresije, desetogodišnjeg ekonomskog sunovrata koji je devastirao Ameriku u periodu od 1929. do 1939. godine.

Novi šef trezora bi trebalo da se fokusira na progresivna rješenja za dva osnovna problema – sve veću ekonomsku nejednakosti i klimatske promjene, izmještajući u drugi plan prioritete Trampove administracije – smanjenje poreza i finansijska regulativa, saznaje Rojters iz krugova demokrata povezanih sa Bajdenovom predsjedničkom kampanjom.

Jelenova (74) će Bajdenu staviti na raspolaganje svoje višedecenijsko iskustvo i ekonomsku ekspertizu, ali i ugled koji je izgradila u američkom Kongresu, u međunarodnim finansijskim i poslovnim krugovima.

Jelenova će biti prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi ministarstvom finansija, Federalnim rezervama i odborom ekonomskih savjetnika u Bijeloj kući.

Po svemu sudeći, uloga Jelenove biće u velikoj mjeri i politička i ekonomska, iako se Federalne rezerve tradicionalno distanciraju od stranačke politike i interesa.

Jelenova je 2014. godine upisana u američku istoriju kada je postala prva žena na čelu Federalnih rezervi, međutim aktuelni predsjednik Donald Tramp nije joj ukazao povjerenje, pa je 2018. godine odlučio da je smijeni sa tog položaja, a na njeno mjesto postavi aktuelnog šefa Federalnih rezervi Džeroma Pauela.

I Bajdenov zvanični predstavnik, ali i Jelenova lično, odbili su da komentarišu informacije o njenom imenovanju./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

CRNE SLUTNJE ZA BIH IZ ŠVAJCARSKE RUSIJA PLANIRA OTVORITI NOVO ŽARIŠTE

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva, a pomaže mu Zoran Milanović. Vladimiru Putinu u interesu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)