Home / Vijesti / Svijet / Dok se čekaju rezultati izbora, vrijednost dolara oscilira

Dok se čekaju rezultati izbora, vrijednost dolara oscilira

Na azijskim se berzama danas trguje nesigurno, dok ulagači čekaju rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, a trenutno su berzovni indeksi u blagom plusu, premda je ishod izbora i dalje neizvjestan.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, ojačavši treći dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Šangaju blago su pale.

MSCI indeks bio je jutros u minusu i više od 0,5 posto, a trenutno je u blagom plusu dok ulagači prate prebrojavanje glasova u saveznim državama SAD-a.

Američki terminski indeksi također prilično osciliraju, a trenutno je terminski S&P 500 indeks u plusu više od 1 posto.

Na dobitku su i europski terminski indeksi, što najavljuje rast cijena dionica na europskim berzama.

Ulagači su prvotno procjenjivali da bi moguća pobjeda demokratskog izazivača Joea Bidena mogla smanjiti političke rizike i dovesti do većeg paketa poticajnih mjera američkom gospodarstvu.

No, kako rezultati pokazuju da bi predsjednik Donald Trump mogao osvojiti glasove u Floridi i da je bliži pobjedi u još nekim ključnim državama, raspoloženje na tržištima se promijenilo. Trgovci kažu da investitori vjerojatno procjenjuju da bi status quo u Bijeloj kući vjerojatno smanjio političku nestabilnost i otklonio rizik od mogućnosti da Biden poveća korporativne poreze.

Zahvaljujući tome, jutros su znatno porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, pa je terminski Nasdaq indeks u plusu više od 3 posto.

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta osjetno oscilira, dok se čekaju rezultati izbora.

Jutros je u jednom trenutku dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, zaronio ispod 94 boda.

No, trenutno se kreće oko 94,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 94,02 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 104,75 na 105,20 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1650 dolara.

Kako rastu izgledi da će na izborima pobijediti Trump, tako je tečaj dolar znatno skočio prema meksičkom pesosu, više od 2 posto, jer bi to značilo nastavak dosadašnje politike carina. Dolar je ojačao i u odnosu na kineski juan, oko 0,6 posto, dok je prema ruskoj valuti oslabio 0,9 posto.Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što je jučer objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna oštro pale, što ukazuje na jaku potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,5 posto, na 40,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,6 posto, na 38,63 dolara./Hina/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)