Home / EU / PRESUDA: Građani EU koji traže posao mogu imati pravo na socijalne naknade u Njemačkoj, ali pod ovim uvjetom
Poslovnidnevnik.ba

PRESUDA: Građani EU koji traže posao mogu imati pravo na socijalne naknade u Njemačkoj, ali pod ovim uvjetom

Građani EU koji traže posao također mogu imati pravo na socijalne naknade u Njemačkoj ako njihova djeca u Njemačkoj pohađaju školu i tako imaju pravo boravka. Odlučio je to u utorak Europski sud pravde u Luksemburgu na slučaju iz Krefelda.

Riječ je o poljskom državljaninu koji s dvije kćeri živi u Njemačkoj od 2013. godine. U 2015. i 2016. godini muškarac je radio na različitim poslovima, a zatim je ostao nezaposlen. Obitelj je dobila djelomičnu potporu u okviru Hartza IV u 2016. i 2017. No, u drugoj polovici 2017. Centar za zapošljavanje Krefeld ukinuo im je tu naknadu.

Prema presudi Europskog suda, to krši zakon EU-a. Unatoč gubitku posla, otac ima pravo boravka jer mu kćeri idu u školu. To zauzvrat rezultira pravom na jednak tretman s državljanima u slučaju socijalnih naknada. To spriječava djecu građana EU da prekidaju školu i vraćaju se kući ako njihovi roditelji ostanu bez posla.

S gledišta najviših sudaca EU-a, njemačke se vlasti u tom slučaju ne mogu pozivati na iznimku prema kojoj građani EU-a mogu biti isključeni iz socijalnih naknada kada traže posao./fenix/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)