Home / Vijesti / BiH / Entiteti stali u red za vakcine

Entiteti stali u red za vakcine

BANJALUKA, SARAJEVO – BiH intenzivno radi na nabavci vakcina protiv virusa korona i dok je RS pokazala interesovanje za ruske vakcine, Vlada FBiH u petak je donijela odluku o nabavci 800.000 vakcina protiv virusa korona u okviru međunarodnog programa.

Vlada FBiH je usvojila informaciju o potrebi nabavke vakcine za FBiH u okviru COVAX mehanizma, a ovaj sporazum Svjetske zdravstvene organizacije do sada je potpisalo više od 170 zemalja, čiji je cilj podijeliti buduće vakcine zemljama u razvoju.

U Ministarstvu zdravstva FBiH saopštili su da je riječ o količini za 40 odsto stanovništva, a za nabavku ovih vakcina Vlada FBiH će izdvojiti ukupno 13,1 milion KM, dok će do 15. septembra ove godine Vlada FBiH osigurati 15 odsto od ukupnog iznosa.

U ovom ministarstvu su istakli da još ne znaju čiju će vakcinu dobiti, te da će preuzeti onu koja bude odobrena.

“Federalno ministarstvo je zaduženo da s Ministarstvom civilnih poslova BiH do kraja ovog mjeseca potpiše sporazum o nabavci cjepiva”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako nam je potvrđeno, Vlada RS je već uputila zahtjev Ambasadi Ruske Federacije za nabavku vakcina protiv kovida-19.

Nenad Stevandić, predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, za “Nezavisne” je rekao da je nabavka vakcina protiv virusa korona problem koji je poprimio nacionalne razmjere, jer, prema njegovim riječima, trka u pravljenju i nabavci vakcina liči na trku u naoružavanju tokom blokovske podjele svijeta.

“Mislim da su svi relevantni faktori u RS posvećeni da ovaj problem ne rješavamo marketinškim objavama, već da na najbolji mogući način nabavimo vakcinu”, rekao je Stevandić.

Dodao je da je svaka saradnja i sa EU, SZO, Rusijom ili Kinom u nabavci vakcina dobrodošla.

“Najvažnije je da na vrijeme nabavimo vakcine, a ja ne sumnjam da ćemo nabaviti kvalitetnu vakcinu i da ćemo je nabaviti na vrijeme”, rekao je Stevandić.

U BiH je u petak registrovano 295 novih slučajeva zaraze virusom korona i to 214 osoba je novozaraženo u FBiH, 79 osoba u RS, i dvije osobe u Brčko distriktu. Najveći broj slučajeva registrovan je u Kantonu Sarajevo, gdje je novozaraženo 55 osoba, dok je u RS najviše novooboljelih u Banjaluci, njih 16.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, istakao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali da tokom ove sedmice u RS broj zaraženih nije bio trocifren, što daje nadu pred početak nove školske godine.

“Pod lupom će u narednih 15 dana biti škole i objekti u blizini škola, a pažnja će se obratiti i na javni prevoz, gdje će se svi morati striktno pridržavati propisanih mjera”, kazao je Zeljković.

Naglasio je da nošenje maski za većinu osoba koje su hronični bolesnici ne predstavlja opasnost, već dodatnu zaštitu.

Od posljedica virusa korona u BiH u petak je preminulo devet osoba, sedam osoba u FBiH, i to četiri muškaraca iz Busovače, Tuzle, Ilidže i Travnika te tri žene iz Zenice, Olova i Sarajeva.

U RS u petak su preminule dvije osobe, a riječ je o osobama iz Ugljevika i Donjeg Žabara./anjamatarugic/nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)