Home / Vijesti / Svijet / Merkel pozvala Nijemce da prestanu putovati u visokorizične zemlje

Merkel pozvala Nijemce da prestanu putovati u visokorizične zemlje

Njemačka je u četvrtak pozvala svoje građane da prestanu putovati u zemlje i regije za koje se smatra da imaju visoku stopu rizika od pandemije koronavirusa i objavila je planove za strožim pravilima karantina.

– Ispostavilo se da je nesrazmjerno veliki broj putnika koji se vraćaju (iz visoko rizičnih regija) testiran pozitivno – izjavila je novinarima njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa čelnicima 16 njemačkih saveznih država.

Njemačka je uspjela da održi broj zaraženih i preminulih od COVID-19 relativno niskim u poređenju s drugim velikim evropskim zemljama, s 237.936 zaraženih i 9.285 preminulih. Dnevne brojke novozaraženih u rastu su, međutim, od početka jula i ubrzale su se u posljednjim sedmicama.

U posljednjim su sedmicama lokalne epidemije koje su započinjale na svadbama, porodičnim skupovima i zabavama na plažama van zemlje ispunile naslovnice lokalnih medija i dovele su do poziva za zabranom dešavanja na kojima se ne mogu poštovati pravila fizičkog distanciranja.

Najvjerovatnije od oktobra, svi koji su bili u karantinu jer su putovali u visoko rizičnu zemlju neće imati pravo na obeštećenje zbog izgubljenih primanja, kazala je Merkel.

Njemačka ima listu visoko rizičnih zemalja i regija, od kojih je većina izvan Evrope. Nedavno je, međutim, dodala na listu brojne regije unutar Evropske unije, uključujući Pariz, francusku Azurnu obalu i veći dio Španije.

Njemačka je također produžila zabranu velikih dešavanja kao što su koncerti, sportska natjecanja i festivali, do kraja godine. Prethodno je bilo predviđeno da zabrana traje do kraja oktobra.

Države će također uvesti strožije limite na okupljanja u privatnim domovima, a 15 od 16 njemačkih država pristalo je na minimalnu globu od 50 eura zbog nenošenja maske gdje je to obavezno, kao što je to slučaj u prodavnicama i u javnom saobraćaju.

– Korona se u potpunosti vratila u Njemačku. Nema nikakvog smisla imati publiku na nogometnim mečevima ponovo od septembra – izjavio je bavarski državni premijer Markus Soeder na zajedničkoj konfereniji za novinare s Merkel, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

STJEPAN MESIĆ ZA N1 -DODIK I ČOVIĆ SU RAZBIJAČI BIH

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, komentarisao je u “Danu uživo” na N1 posjetu Zagrebu …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)