Home / Vijesti / Svijet / Mahmoud Abbas: Sporazum UAE-a i Izraela je nož u leđa palestinskom narodu

Mahmoud Abbas: Sporazum UAE-a i Izraela je nož u leđa palestinskom narodu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je sporazum između UAE i izraela nazvao “izdajom”. Iz Hamasa su poručili da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja izdajnički nož u leđa palestinskog naroda.

Palestinski pokret Hamas osudio je sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, tvrdeći da ne služi palestinskim interesima i da zanemaruje prava palestinskog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Hamasa su poručili da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja izdajnički ubod nožem u leđa palestinskog naroda.

Palestinski ambasador u UAE je pozvan zbog odluke Abu Dabija o uspostavljanju diplomatskih veza s Izraelom, Mahmoud Abbas opozvao  je ambasador iz Abu Dabija u četvrtak,  što predstvalja odgovor na sporazum  između Izraela i UAE, koji je postao prva zaljevska arapska država koja je službeno uspostavila diplomatske odnose s Tel Avivom.

Abbas je pozvao UAE da preinači odluku u četvrtak, što formalizuje godine približavanja rosi između Izraela i države bogate naftom, i pozvao ostale arapske države da ne slijede njegov primjer “na štetu palestinskih prava”.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata ocijenio je historijskim korakom.

Podsjetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su historijski dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka u sporazumu čije je posredovanje pomogao predsjednik SAD-a Donald Trump.

Trump je potvrdio da su se Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati dogovorili da normalizuju odnose.

“Danas imamo veliki preokret! Historijski mirovni sporazum između naša dva velika prijatelja, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata!”, naveo je Trump na Twitteru.

AA/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)