Home / Najave / Od danas u Njemačkoj obavezno testiranje svih povratnika iz rizičnih područja

Od danas u Njemačkoj obavezno testiranje svih povratnika iz rizičnih područja

NJEMAČKA od subote uvodi obvezu testiranja na covid-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je ministar zdravstva.

Ova odluka je najavljena prošlog tjedna, ali se nije znalo kada će točno stupiti na snagu.

“Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne stariju od 48 sati) ili se testirati ovdje”, rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Europske unije, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Antwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

Porast novozaraženih već nekoliko tjedana

Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za “sigurnost”.

“Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u osobnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost”, rekao je Spahn.

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je “pitanje solidarnosti”, istaknuo je ministar.

Njemačka, u kojoj ovog tjedna u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inozemstva.

Već nekoliko tjedana porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti.

Danas je ugledni institut Robert Koch objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 1045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od svibnja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)