Home / Vijesti / BiH / Šta BiH treba popraviti da bi naši građani mogli slobodno putovati u zemlje EU

Šta BiH treba popraviti da bi naši građani mogli slobodno putovati u zemlje EU

Kritetiji obuhvataju posebno epidemiološku situaciju i mjere zaštite, uključujući fizičku distancu, kao i ekonomska i socijalna razmatranja.

Vijeće Evropske unije zasijedalo je jučer te su, između ostalog, razmatrali u i revidiranje spiska zemalja čiji građani mogu bez ograničenja putovati u zemlje EU.

Bosna i Hercegovina ni ovaj put nije dospjela na spisak.

Nakon pregleda pod preporukom postupnog ukidanja privremenih ograničenja neesecijalnih putovanja u EU, Vijeće je ažuriralo popis zemalja za koje treba ukinuti ograničenje. Kao što je navedeno u preporuci Vijeća, ovaj će se popis i dalje redovno pregledavati i, ovisno o slučaju, ažurirati  – kazali su iz Vijeća EU.

Na spisku su trenutno Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina uvjetno.

Navedeno je da bi se stanovnici Andore, Monaka, San Marina i Vatikana trebali smatrati stanovnicima EU u svrhu ove preporuke.

– Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutna ograničenja putovanja obuhvataju posebno epidemiološku situaciju i mjere zaštite, uključujući fizičku distancu, kao i ekonomska i socijalna razmatranja. Primjenjuju se kumulativno – dodaju iz Vijeća EU.

Da bi ograničenja putovanja bila ukinuta za građane BiH, ali i drugih država koje pripadaju trećim zemljama, moraju biti ispunjeni kriteriji. Vijeće EU je tačno naznačilo koji su to:

– broj novih slučajeva zaraze COVID-19 virusom u posljednjih 14 dana i na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili ispod prosjeka EU, kao što je bilo 15. juna 2020. godine. Ovo podrazumijeva brojku od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika;

– stabilan ili opadajući trend novozaraženih u posljednjih 14 dana;

– ukupni odgovor na COVID-19 uzimajući u obzir dostupne informacije, uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, liječenje i izvještavanje, kao i pouzdanost informacija i, ako je potrebno, ukupni prosjek rezultata za Međunarodni zdravstveni pravilnik (IHR). Informacije koje u ovom pogledu daju delegacije EU, također, trebaju se uzeti u obzir.

Osim toga, i reciprocitet bi se trebao uzimati u obzir redovno i od slučaja do slučaja.

U zemljama gdje se ograničenja putovanja i dalje primjenjuju, sljedeće kategorije ljudi trebaju biti izuzete od ograničenja:

– Građani EU i članovi njihovih porodica 

– dugoročni stanovnici EU i članovi njihovih porodica

– putnici sa bitnom funkcijom ili potrebom, kako je navedeno u Preporuci.

Navedeno je da i zemlje povezane sa Šengenom, Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, također sudjeluju u Preporuci.

– Ograničenja putovanja mogu se potpuno ili djelomično ukinuti ili ponovno uvesti za određenu treću zemlju koja je već navedena na osnovu promjena u nekim uvjetima i, kao posljedicu toga, u procjeni epidemiološke situacije. Ako se situacija u trećoj zemlji naglo pogorša,trebalo bi primijeniti brzo odlučivanje – kazali su i Vijeća EU aludirajući na to da se neće čekati da prođu dvije sedmice da bi se revidirao spisak./dnevniavaz/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

NJEMAČKO DRŽAVLJANSTVO NAKON TRI GODINE BORAVKA : Djeca od stranih državljana rođena u Njemačkoj automatski postaju Nijemci?

Stranci u Njemačkoj uskoro bi trebali lakše dobiti njemačko državljanstvo.   Savezna ministrica unutarnjih poslova …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)