Home / Vijesti / Svijet / SAD kažnjava Kinu -Trump potpisao dekret

SAD kažnjava Kinu -Trump potpisao dekret

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je zakon u kojem piše da će Sjedinjene Države smatrati Kinu odgovornom za represivne akcije protiv stanovnika Hong Konga.

Zakonom se predviđaju sankcije za kineske dužnosnike umiješane u nametanje vlasti Pekinga Hong Kongu.

Trump je uz to izdao i dekret kojim se obustavlja američki preferencijalni tretman Hong Konga.

Ta dva poteza su dio ofanzive Trumpove administracije na Kinu zbog, kako on naziva, nepravednog postupanja te rastuće azijske supersile, koja je, kako smatra Trump, sakrila detalje o prenošenju korona virusa s čovjeka na čovjeka, prenosi AP.

Odluke Trumpove administracije protiv Kine su gotovo svakodnevne dok je on pod kritikom zbog porasta broja slučajeva COVID-a 19 u Sjedinjenim Državama i dok radi na predstavljanju svog očekivanog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, kao slabog prema Kini.

Odnosi Sjedinjenih Država i Kine su u padu. Otkad su te dvije države potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma, pregovori o tome su u zastoju bez nade da će se pokrenuti prije novembarskih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Vijesti.ba/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Sebija ne da Općoj bolnici praznu Vaskularnu kliniku: To je naše vlasništvo

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović danas se federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)