Home / Vijesti / BiH / Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice

Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice

BIHAĆ – Mikrobiološka laboratorija Kantonalne bolnice u Bihaću započeće sljedeće sedmice testiranja uzoraka na virus korona nakon što je od Ministarstva zdravstva FBiH stiglo dugo očekivano odobrenje za obavljanje ove djelatnosti.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva u Vladi USK, to će u velikoj mjeri olakšati rad s pacijentima.

“Dosadašnja praksa bila je da sve uzorke uzete od osoba suspektnih na virus korona šaljemo u Sarajevo na analizu. Da bi test samo došao tamo treba nekoliko sati, pri tome se gubi dragocjeno vrijeme i sve to komplikuje situaciju, posebno kada su u pitanju hitni medicinski slučajevi kada pacijenti trebaju hospitalizaciju, a rezultati testiranja se čekaju po nekoliko dana”, kaže Ćemalovićeva.

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila je prije dva mjeseca u vidu donacije aparat za testiranja na kovid-19, a prema riječima Zerine Mulabdić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK, njegove performanse za obavljanje pomenutih testiranja su veoma dobre.

“Istina, ovaj aparat radi nešto sporije i u roku od sat vremena može obraditi dva pacijenta, međutim njegovi rezultati su veoma pouzdani. Medicinsko osoblje koje će obavljati testiranja pomoću ovog aparata u proteklom periodu prošlo je svu potrebnu edukaciju”, kaže Mulabdićeva situacija u Unsko-sanskom kantonu kada se radi o virusu korona je pod kontrolom i trenutno je 26 aktivnih slučajeva, pa trenutno nema potrebe za uvođenjem restriktivnih mjera./ZlatanCekic/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)