Home / Vijesti / BiH / Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice

Testiranje na kovid-19 u Bihaću počinje sljedeće sedmice

BIHAĆ – Mikrobiološka laboratorija Kantonalne bolnice u Bihaću započeće sljedeće sedmice testiranja uzoraka na virus korona nakon što je od Ministarstva zdravstva FBiH stiglo dugo očekivano odobrenje za obavljanje ove djelatnosti.

Prema riječima Nermine Ćemalović, ministrice zdravstva u Vladi USK, to će u velikoj mjeri olakšati rad s pacijentima.

“Dosadašnja praksa bila je da sve uzorke uzete od osoba suspektnih na virus korona šaljemo u Sarajevo na analizu. Da bi test samo došao tamo treba nekoliko sati, pri tome se gubi dragocjeno vrijeme i sve to komplikuje situaciju, posebno kada su u pitanju hitni medicinski slučajevi kada pacijenti trebaju hospitalizaciju, a rezultati testiranja se čekaju po nekoliko dana”, kaže Ćemalovićeva.

Kantonalna bolnica u Bihaću dobila je prije dva mjeseca u vidu donacije aparat za testiranja na kovid-19, a prema riječima Zerine Mulabdić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK, njegove performanse za obavljanje pomenutih testiranja su veoma dobre.

“Istina, ovaj aparat radi nešto sporije i u roku od sat vremena može obraditi dva pacijenta, međutim njegovi rezultati su veoma pouzdani. Medicinsko osoblje koje će obavljati testiranja pomoću ovog aparata u proteklom periodu prošlo je svu potrebnu edukaciju”, kaže Mulabdićeva situacija u Unsko-sanskom kantonu kada se radi o virusu korona je pod kontrolom i trenutno je 26 aktivnih slučajeva, pa trenutno nema potrebe za uvođenjem restriktivnih mjera./ZlatanCekic/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)