Home / Vijesti / Svijet / KORONA SE ŠIRI BRŽE NEGO IKADA

KORONA SE ŠIRI BRŽE NEGO IKADA

Broj novih slučajeva COVID-19 u svijetu raste brže nego ikada do sada, i gledajući sedmični prosjek, dnevno se povećava za više od 100.000.

Dok u aprilu broj novozaraženih u jednom danu nikada nije dostigao 100.000, od 21. maja dnevni porast bio je niži od te brojke samo u pet navrata, a 3. juna je dostigao 130.400.

Ova pojava se djelom može pripisati činjenici da su kapaciteti testiranja znatno prošireni, što ipak nije svuda slučaj, pa i dalje nije moguće pružiti jasnu sliku za svaku zemlju.

Mnoge od država koje su na početku bile teško pogođene, kao što su Kina, SAD, Velika Britanija, Italija, Španija i Francuska, sada bilježe pad epidemije, ali se čini da se širenje zaraze i dalje ubrzava u mnogim zemljama, naročito u Južnoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

U Libiji, Iraku, Ugandi, Mozambiku i na Haitiju, broj poznatih slučajeva svake sedmice se udvostručuje, a u Brazilu, Indiji, Čileu, Kolumbiji i Južnoafričkoj Republici to se dešava na svake dve nedelje.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se najveći rast broja slučajeva i dalje bilježi na američkom kontinentu, gdje je dnevni porast već nedeljama veći od ukupnog u ostalim dijelovima svijeta.

Primjera radi, Brazil je u četvrtak zabilježio više od 30.000 novih slučajeva zaraze i 1.457 smrtnih ishoda, pa je ukupan broj zaraženih u toj zemlji dostigao gotovo 615.000, a broj preminulih premašio 34.000.

Po statistici, lošije stoje samo SAD, gde je ukupno registrovano nešto ispod 1,9 miliona slučajeva zaraze i 108.211 smrtnih ishoda, a dnevni porast broja inficiranih prema sedmičnom prosjeku sada iznosi oko 21.000, a broj umrlih 942.

korona virus

Nakon ublažavanja restriktivnih mjera, grupe novozaraženih pojavljuju se u jednom broju zemalja u kojima je vrhunac epidemije već prošao, kao što su Južna Koreja, Njemačka i Kina, pa postoji strah od drugog talasa pandemije.

Prema zbirnoj statistici vlasti 214 zemalja i teritorija širom svijeta, broj potvrđenih slučajeva KOVID-19 od decembra iznosi oko 6,6 miliona, dok je broj umrlih 391.000 ljudi.

Sjeverna Makedonija u problemima

U Sjevernoj Makedoniji su preminula još dva pacijenta sa virusom korona i registrovano je 125 novih slučajeva zaraze, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

On je na Facebooku napisao da je tako ukupan broj umrlih od Covida 19 porastao na 151, a broj dijagnostikovanih slučajeva od početka epidemije na 2.915.

Institut za javno zdravlje SJeverne Makedonije je registrovao još osam pacijenta koji su ozdravili i broj izliječenih je povećan na 1.640, a aktivnih slučajeva je 1.124, naveo je Filipče.

U prethodna 24 sata urađeno je 1.085, a od početka epidemiije ukupno 35.471 testova na virus korona.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)