Home / Vijesti / Svijet / Laboratorija u Vuhanu: Imamo tri živa virusa, nijedan nije Kovid-19

Laboratorija u Vuhanu: Imamo tri živa virusa, nijedan nije Kovid-19

Svijet i dalje ne zna odakle je tačno potekao Kovid-19, virus korona koji je u proteklih nekoliko mjeseci odnio više od 345.000 života i zarazio gotovo 5,5 miliona ljudi.

Mnogi vjeruju da je virus napravljen i pušten iz laboratorije u Vuhanu, ali više je onih koji vjeruju da je potekao od slijepog miša, te je posredstvom životinje domaćina prešao na ljude.

Dok se otkrivanje misterije i dalje čeka, oči svijeta su uprte u laboratoriju u Vuhanu iz koje je stiglo još jedno nevjerovatno otkriće, kojem vjerovatno mnogi neće povjerovati. Naime, direktor laboratorije otkriva da su u trenutku izbijanja pandemije u laboratoriji postojala tri živa virusa, ali da se nijedan od njih se u potpunosti ne poklapa sa Kovid-19.

Vang Janji, direktorka instituta u Vuhanu, odbacila je optužbe američkog predsjednika Donalda Trampa da je virus procurio iz laboratorije i dodala da u laboratoriji postoje tri živa virusa i da samo jedan ima podudarnost sa Kovid-19 i to svega 79,8 odsto.

Demanti je stigao u trenutku kada se na Kinu vrše sve veći pritisci i upire prstom govoreći da je Kovid-19 njihovo biološko oružje.

Janji, u intervjuu od 13. maja, ali koji je emitovan tek u subotu naveče, kaže da u laboratoriji postoje virusi koji su izolovani od šišmiša.

“Sada imamo tri soja živih virusa … Ali njihova najveća sličnost SARS-CoV-2 dostiže samo 79,8 odsto”, kaže Janji, pomenuvši soj korona virusa koji izaziva Kovid-19.

Jedan od njihovih istraživačkih timova, na čelu sa profesorom Ši Ženglijem, istraživao je korona virus kod šišmiša od 2004. godine i fokusirao se na “praćenje izvora SARS-a”, soja iza još jedne epidemije virusa prije gotovo dvije decenije.

“Znamo da je čitav genom SARS-CoV-2 samo 80 odsto sličan onome kod SARS-a. To je očigledna razlika. Dakle, u prošlom istraživanju profesora Šija nisu obraćali pažnju na takve viruse koji su manje slični virusu SARS”, kaže Janji.

Glasine o tome da je laboratorija za biološku sigurnost umiješana u epidemiju širile su se na društvenim mrežama mjesecima prije nego što su Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo “uveli teoriju” u glavni fokus tvrdeći da postoje dokazi da je patogen došao iz instituta.

Međutim, Vang Janji je citirala državne medije rekavši da institut nije imao “nikakvo znanje prije toga, niti su se ikada upoznali, istraživali ili zadržali virus”, a tvrdnje je nazvala “čistom izmišljotinom”.

“Nismo ni znali za postojanje virusa, kako je moguće onda da je iscurio iz naše laboratorije, ako ga nismo imali?”, upitala je Janji.

Tvrdi da je laboratoija dobila uzorke tada nepoznatog virusa 30. decembra i da je utvrdila genom 2. januara i o tome obavijestila SZO 11. januara 2020. godine.

“Do tog trenutka, dok nisu stigli uzorci, naš tim se nikad nije susreo, istraživao ili čuvao takav virus. Šta više, kao i svi drugi, mi nismo ni znali da virus postoji. Još jednom pitam, kako je mogao od nas da potekne ako ga nismo imali”, kaže Janji./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)