Home / EU / KAKVE CIJENE U HRVATSKOJ NAS ČEKAJU OVOG LJETA: NA HVARU PROŠLE GODINE OMLET KOŠTAO 24 EURA, A SAD JE NOĆENJE 18

KAKVE CIJENE U HRVATSKOJ NAS ČEKAJU OVOG LJETA: NA HVARU PROŠLE GODINE OMLET KOŠTAO 24 EURA, A SAD JE NOĆENJE 18

Stan k’o iz časopisa, u strogom centru Dubrovnika, unutar zidina, iznajmljuje se za samo 20 eura po noćenju. U Opatiji se čitave vile s bazenom daju za svega četrdesetak eura. U gradu Hvaru apartman za samo 18 eura, a kako pišu 24sata, prošle godine u istom objektu, u meniju restorana, pisalo je da su dva jaja na oko 180 kuna. A to su 24 eura.

Dakle omlet je prošle godine bio skuplji nego jedno noćenje sada. Već kraćim preglednom popularnog oglasnika Airbnb, jasno je da nas čeka specifična turistička sezona. Portal 24sata, provjerio je cijene smještaja od najjužnijega grada gdje su pronašli luksuzne sobe za 18 eura, apartmane za nekoliko eura više i predivan dvoetažni loft. Ima dva kreveta, namijenjen je za četiri gosta. Nalazi se u jednoj od starih dubrovačkih vila, a uređen je u industrijskom stilu. Košta samo šezdeset eura, a otkažete li dan prije dolaska čeka vas dogovoreni povrat.

U ponudi je i kamena vila smještena na hridi, uz samu dubrovačku zidinu. Unutra su tirkizno plavi drveni kuhinjski elementi uz pločice marokanskog stila i sačuvane dijelove originalnog kamena. Pogled je spektakularan. Cijena je 58 eura. Već za dva eura više pronaći ćete vilu s ogromnim grijanim bazenom i pogledom na more u Mokošici, za četiri osobe.

Među jeftinijim smještanjima s bazenom u Dubrovniku i široj okolici nudi se apartman u vili za samo 30 eura, ima i onih po 40, do 50…

Na Hvaru je slična situacija. U oglasima na Airbnb-u, možete pronaći sobu u kući, sasvim urednu, novog poda, pločica i namještaja, s prostranim balkonom i pogledom na more za samo 18 eura. Uređene hvarske vile, one čiji su bazeni okruženi lavandom i vinovom lozom, koštaju stotinjak eura za noćenje, ali i to je malo s obzirom na njihovu kategoriju.

Ima i optimista među iznajmljivačima pa ćete tako vidjeti jednu vilu od 700 eura za jedno noćenje. Naravno, ima i onih smještanih bliže centrima gradova i općina, ali također s bazenima, čija se cijena kreće oko 50 eura. Renoviran apartman u staroj kamenoj kući naći ćete već za 45 eura. Prima četiri osobe i smješten je na samo pet minuta hoda od centra Starog Grada.

I u Hvaru na Hvaru u ponudi su desetine apartmana u strogom centru čija je cijena ispod trideset eura. Uz neke stoji prekrižena stara cijena. Tako se vidi da su neki snižavali i do pedeset posto.

Ako ste s Hvara ili iz Dubrovnika, onda vam Opatija nije loš izbor za odmor. Mnoštvo vila s bazenima, a cijena noćenja – presmiješna. Ima ih već od trideset, četrdeset eura, a dobar dio njih vam nudi čitavi objekt samo za vas, dakle nije riječ o tome da ćete s nekim dijeliti bazen.

No, ono što će vam se u Opatiji svidjeti jeste apartman naziva “CORONA FREE”. Njegov super-domaćin u opise smještaja postavio je i poruku: “Dragi gosti, nedostajete nam, brinite se za sebe”. Taj solidan dvokrevetni apartman iznajmljuje se za 22 eura po noćenju. Stan u kući prvi red do mora možete naći već za 40 eura, dok već za 35 eura možete imati cijelu kuću s bazenom samo za sebe, ali onda je ona smještena dalje od centra.

I ostali gradovi nude povoljne smještaje. Porast cijena ovisit će o epidemiološkoj situaciji, a bude li ovakva i u junu i u julu, bar ćemo se naputovati. Korona-sniženja kao mjera privlačenja turista nisu obuhvatila samo iznajmljivače. Popuste daju i gradovi. Pa je tako gradonačelnik Makarske, grada o kojem se naveliko pisalo kad su uveli cijene parkinga od po 20 kuna (oko 5 KM) za sat, odlučio obustaviti tu svoju odluku. Za ovo ljeto srezane su u prve tri zone. Iznosit će sedam, pet i tri kune.

Antonio Zec, upravitelj pogona za komunalne djelatnosti objašnjava zašto su cijene uopće bile povećane:

„Ako je parking jeftin, onda se svi žele nakrcati u prvu zonu. I dođu turisti s autom i žale se da ga nemaju gdje ostaviti, a njima je svejedno kolika je cijena, oni su spremni platiti. Tako da smo bili primorani za prošlo ljeto čak i uvesti zabranu pretplata na određenom dijelu rive“, pojašnjava Zec.

I Nacionalni park Plitvička jezera odlučio se za sniženje. Za prvu ruku, privremeno. Do 24. maja skresali su cijene, a kasnije će, najavljuju, poskupiti. Ulaznica sada stoji 50 kuna (oko 13 KM) za odrasle, prije je bila 150 (oko 38 KM). Za studente je bila 100 kuna (oko 25 KM), a sada je 30 (oko 8 KM). Djeci od sedam do 18 godina ulaz na Plitvice košta 25 kuna (oko 7 KM), dok je ranije bio 80 kuna (oko 20 KM).

Pale su i cijene vožnje taksijem. Da ste u subotu, 16. maja naručili da vas prebace iz Splita do aerodroma to bi vas koštalo oko 170 kuna (oko 43 KM). Neki su tih pola sata vožnje prošle sezone naplaćivali i po 500 kuna (oko 130 KM), tako puneći i svoje džepove i novinske stupce. No, najčešće bi uzeli po 250 kuna (oko 65 KM). A to je opet značajna razlika od današnjih 170.

Pekare su prve snizile cijene, odnosno zadržale zimske. Neke su bezobrazno prodavale obična peciva za desetke kuna, ali sada staju na loptu. Samo jedan od osam komada miješane jumbo pizze u pekari na otoku Hvaru lani bi vas koštao 40 kuna (oko 10 KM), što znači da bi cijela pizza bila 320 kuna (oko 82 KM). Danas je malo drugačije. Popularna “piceta” je 20 kuna (oko 5 KM)./hayat.ba/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)