Home / Vijesti / BiH / AKTUELNE INFORMACIJE O STANJU NA GRANIČNIM PRELAZIMA U BIH I NEKIM EVROPSKIM DRŽAVAMA

AKTUELNE INFORMACIJE O STANJU NA GRANIČNIM PRELAZIMA U BIH I NEKIM EVROPSKIM DRŽAVAMA

Zbog sprečavanja širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine i većine evropskih zemalja. Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno  informiše javnost o stanju na graničnim prelazima.

Ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima izuzev lica koja su zdravstveni radnici, lica kojima je potrebno liječenje, prekograničnih radnika, službi i timova civilne zaštite, pripadnika snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osoba s boravkom u BiH, osoba koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osoba koje imaju izdatu dozvolu od Vijeća ministara.

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

NAJAVA ZATVARANJA GRANICA EUROPSKE UNIJE
Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene do 15.06.  Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet, te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU. 

HRVATSKA: Zatvoreni su svi granični prelazi sa BiH.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za hrvatske državljane.

Za hrvatske državljane ne provodi se više mjera samoizlacije u trajanju od 14 dana već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se preporučuje da čim više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana od dana ulaska u Republiku Hrvatsku. Navedeno vrijedi i za strane državljane kojima se pod posebnim uvjetima dopusti ulazak u Republiku Hrvatsku.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

1.posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boravitim odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
2.Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike

potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
3.Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

SLOVENIJA: Pored službene putne isprave (putovnica, osobna iskaznica), putnici u prometu moraju imati dokaz o zaposlenju (npr. Kopiju ugovora o radu). Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji su četiri granična prijelaza: Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok (5:00 – 23:00). Zdravstveni pregledi obavljaju se na graničnim prijelazima. Stranim

državljanima potrebna je zdravstvena potvrda na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku koja ne smije biti starija od tri dana.

SRBIJA: Zatvoreni su svi granični prelazi prema BiH, uz izuzetak robnog prometa koji će se odvijati preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača. Državljani Srbije mogu ući Srbiju i kretati se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

CRNA GORA: Zatvoreni su svi granični prelazi prema BiH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila na GP Klobuk-Ilino Brdo.

AUSTRIJA: Austrija je zatvorila svoje granične prijelaze.

ALBANIJA: Albanija je zatvorila sve granične prijelaze.

MAĐARSKA: Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Robni promet je dozvoljen uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

SLOVAČKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

ČEŠKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.  Češka dopušta svojim građanima da putuju u inozemstvo zbog razloga koji nisu samo poslovni, ako se pri povratu testiraju na koronavirus i idu u samoizolaciju (14 dana).

POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

DANSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji.

ESTONIJA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji.

FRANCUSKA:Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njenih građana. Građani EU mogu napustiti Francusku kopnenim putem i proći kroz Francusku kao tranzit. Pojedinačni, manji granični prijelazi su zatvoreni.

RUSIJA: Rusija zatvara granice za sve strance koji žele ući u tu državu do 01.05..

ŠPANIJA: Zatvorene granice za sve građane koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj zemlji.

TURSKA: Turske vlasti produžile su zabranu ulaska za nekoliko virusom najugroženijih zemalja.

NJEMAČKA: Ograničen izlazak iz države za sva putovanja koja nisu urgentna. Nužan teretni promet će se propuštati.

ŠVICARSKA: Švicarska je zatvorila dio prijelaza s Italijom, Francuskom, Njemačkom i Austrijom. Veći prijelazi su još otvoreni jer mnogo medicinskih radnika iz Francuske i Italije radi u Švicarskoj.

ITALIJA: Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan. Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana./izvor:Bihamk.ba/

 

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)