Home / EU / EU najavila recesiju ‘historijskih razmjera

EU najavila recesiju ‘historijskih razmjera

Evropska unija prognozira “recesiju historijskih razmjera” zbog uticaja koronavirusa, a koji će, kako se predviđa, stvoriti ekonomski pad veći od sedam posto.

Ovo predviđanje iskazano je u prvoj službenoj prognozi štete koju je nanijela pandemija na ekonomiju bloka.

Očekuje se da će se ekonomija u 27-članom bloku ove godine smanjiti za 7,5 posto, prije nego što će porasti za oko 6,0 posto 2021. godine. Grupa 19 zemalja koje koriste euro kao svoju valutu primjetit će rekordan pad od 7,75 posto ove godine i rasti će 6,25 posto u 2021. godini, navela je Evropska komisija u proljetnoj ekonomskoj prognozi.

Više od 1,1 milion ljudi zarazilo se virusom širom Evrope, a preko 137.000 ih je umrlo, saopćeno je iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. Nejasni podaci o epidemiji, niska stopa testiranja i opterećenje zdravstvenih sistema, znače da je istinski uticaj pandemije mnogo veći, javlja AP.

Evropska komisija je 13. februara predvidjela “put stabilnog, umjerenog rasta” za ovu i sljedećih godina, od 1,2 posto. Tada su nesigurnost u vezi s američkom trgovinskom politikom i trgovinskim sporazumom o Brexitu, uz tenzije u Latinskoj Americi i na Bliskom istoku, bile glavne prijetnje.

Izbijanje koronavirusa u Kini u to je vrijeme primijećeno kao “novi rizik od pada”, ali pretpostavka Komisije prije manje od tri mjeseca bila je “da je epidemija dosegla vrhunac u prvom kvartalu, s relativno ograničenim globalnim prelivanjem”.Biznis.ba / FENA

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Fadil Novalić na američkoj crnoj listi

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)