Home / Vijesti / BiH / Fikret Hodžić ispričao svoju stranu priče o nabavci respiratora

Fikret Hodžić ispričao svoju stranu priče o nabavci respiratora

Fikret Hodžić, vlasnik kompanije “Srebrena malina”, koji je ovih dana u žiži interesiranja javnosti u BiH zbog sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine. On je u razgovoru za Avaz  iznio svoju verziju priče.

– Nisam učestvovao ni u kakvim nezakonitim radnjama. Spreman sam na saradnju sa pravosudnim i policijskim institucijama. Do sada se po pitanju učešća “F. H. Srebrena malina” u nabavci respiratora tip ACM812A nisam oglašavao u medijima niti sam davao izjave, jer mi je tako savjetovao advokat. Iskreno smo vjerovali da će se u javnost iznijeti samo tačne i provjerene informacije. No, s obzirom na brojne dezinformacije i poluinformacije koje se pojavljuju u javnosti u vezi s nabavkom ovih respiratora, odlučili smo da javnosti pojasnimo učešće “F. H. Srebrena malina” d.o.o. u ovoj nabavci kako bismo konačno stali ukraj svim špekulacijama. Društvo “F. H. Srebrena malina” registrirano je kao društvo s ograničenom odgovornošću i nisu tačne informacije koje kruže u javnosti da se radi o poljoprivrednom gazdinstvu, kaže Hodžić.

Dodaje da je to  ogromna razlika kada se govori o poslovanju privrednih subjekata i da je zato jneophodno da se zna i ova informacija.

Što se tiče samog postupka nabavke respiratora, ja u svoje i u ime “F. H. Srebrena malina” u potpunosti odbacujem sve insinuacije da smo na bilo koji način učestvovali u bilo kakvim nezakonitim radnjama, navodi Hodžić.

On kaže da,  kada se pogleda kraj marta i početak aprila ove godine, sve je ukazivalo na to da je bilo skoro nemoguće izvršiti nabavku respiratora, da su cijene konstantno rasle, da su rokovi isporuke bili i po nekoliko mjeseci.

– Respiratori su bili ključni da bi se u vrijeme pandemije sačuvali životi naših građana. Zainteresirao sam se za ovu tematiku i uspio sam pribaviti ozbiljne ponude za nabavku respiratora s kratkim periodom isporuke, što je bilo ključno u tim momentima. Naša firma je samoinicijativno uputila ponudu nadležnim organima u FBiH s detaljnom specifikacijom ponuđenih respiratora, kaže Hodžić.

Smatra da je očigledno je da je ponuda njegove firme ocijenjena prihvatljivom, jer je “F. H. Srebrena malina” zaključila Ugovor o kupoprodaji roba s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) u skladu sa svim tada važećim zakonskim i podzakonskim aktima.

– Nisam pravnik i ne želim se upuštati u analizu pravnih odredbi, uvjeren sam da je postupanje “F. H. Srebrena malina” bilo u cijelosti u skladu sa svim zakonskim rješenjima, ali i podzakonskim aktima koji su doneseni nakon proglašenja stanja nesreće. S obzirom na to da mi nismo provodili niti smo mogli provoditi postupak izbora ponude, ja o tome nemam nikakva saznanja, izuzev da smo mi poslali ponudu. Ali, očito je da je naša ponuda u pogledu kvaliteta, cijene i roka isporuke bila prihvatljiva nadležnim organima, koji su pristupili zaključivanju ugovora, navodi Hodžić.

Kaže i da nije tačno da su respiratori neupotrebljivi.

– Izvršena je nabavka upravo invazivnih respiratora tip ACM812A, odnosno modela koji je, prema našim saznanjima, trenutno najtraženiji u proizvodnji ovog konkretnog proizvođača, a čiju nabavku su vršile i Italija, Nizozemska, Španija, Srbija i druge države i čija je detaljna specifikacija dostavljena uz ponudu. Sav novac koji je uplaćen na ime kupoprodaje respiratora ACM812A, transparentno je uplaćen na ime nabavke ovih respiratora, a PDV je isplaćen iz tih sredstava. Preostalih 20 respiratora će u najskorijem vremenskom periodu biti isporučeno, a razlog njihovog kašnjenja je samo činjenica što na prvom letu putničkog aviona “Fly Bosnije” nije bilo dovoljno prostora. Što se tiče navoda prema kojima se Zavod za javno zdravstvo FBiH ogradio od nabavke respiratora ACM812A, ja moram naglasiti da društvo “F. H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica ni na koji način nema nadležnosti nad radom Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kaže Hodžić za Avaz.

On se nada se da će istražni organi što prije provesti sve neophodne radnje i ispitati cjelokupan postupak kako bi se okončala , kako navodi, ova agonija kroz koju prolazi on i njegova porodica.

– Ja sam ponosan što smo u tom periodu nestašice i nemogućnosti nabavke i brze isporuke respiratora uspjeli osigurati njih 100 za Bosnu i Hercegovinu, i to svojim poslovnim kontaktima u inozemstvu, a s ogromnim žaljenjem posmatram trenutnu situaciju i komentare koji se objavljuju u vezi s cjelokupnim postupkom. Ja stojim na raspolaganju svim istražnim organima, jer nemam šta da krijem, kaže Hodžić  za Avaz.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)