Home / Vijesti / BiH / Novinarka koja je otkrila priču o respiratorima: Nisam heroina

Novinarka koja je otkrila priču o respiratorima: Nisam heroina

Novinarka portala Fokus Semira Degirmendžić razotkrila je aferu o uvozu 80 respiratora u BiH o kojoj proteklih dana bruji bh. javnost, a pokrenute su i istrage. Gostujući u Danu uživo rekla je kako se nada da će ova priča imati svoj pravosudni epilog te da, uprkos pritiscima, ne planira prestati pisati i informisati o svemu onome što je od interesa javnosti.

Komentirajući izjavu Sanite Alagić, pomoćnice direktore FUCZ-a, koja je okrivila novinare za ovu aferu kazavši da su počeli raditi posao koji rade institucije, Degirmendžić je rekla “da prvo nauči razliku između respiratora i registratora”.

“Gospodin Solak se oglasio jučer iz bolnice i ja mu želim brz i uspješan oporavak te da nam onda što prije objasni istinu. On je tek za shodno našao da pozove tužilaštvo da istraži medije i novinare koji su pisali o tome. To je očigledan pritisak na novinare i medije. Ja sam ga doživjela lično jer je Fokus prvi objavio tu priču. Dosta je tih pritisaka i poziva, stavlja nam se meta na čelo i leđa u pojedinim istupima glavnih aktera ove priče. Gospodin Hodžić je na Facebook statusu rekao da su novinari koji su objavili priču plaćeni od nekoga, ali na taj način pokušavaju skrenuti pažnju s ovog slučaja. Rekla sam haj'mo pričati o činjenicama, milionima i svemu onome što je ispratilo ovu nabavku”, rekla je Degirmendžić.

Istakla je da su novinari navikli na pritisak, ali da neće prestati tražiti odgovor šta je urađeno jer niko nije znao za ovu nabaku, ni s kojom firmom je sklopljen ugovor.

“Imali smo izjavu direktora Agencije za javne nabavke koji je rekao da je urađen netransparentno i nezakonito. Ono što sam načula prije 10-ak dana, a kasnije je istraživanjem potvrđeno, sada potvrđuju i institucije”, kazala je.

S glavnim akterima priče pokušavala je danim prije objave teksta razgovarati, ali nisu odgovarali na pozive, poruke ni emailove. Od niza upita koje je slala, dobila je jedino odgovor od Gorana Čerkeza i Vjekoslava Mandića koji su kazali da jesu iskazali potrebu za respiratorima, ali da je FUCZ zadužen za nabavku i ostalo. Posebno joj je bilo frustrirajuće to što, kako je rekla, njeno pitanje nije pročitao na konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite kada je gost bio Denis Lasić. Nakon konferencije dobila je odgovor da je njen odgovor proslijeđene FUCZ, istoj onoj instituciji koja joj nije odgovorila niti na jedan upit, poziv ili email.

“Bojim se da će priča biti zaboravljena, ali se ipak nadam da neće biti jer ovaj slučaj ima šire dimenzije od mnogih drugih. Dovedene su mnoge stvari u pitanje koje su urađene tokom perioda nesreće. Ovo je direktan atak na zdravlje i živote građana. Ljudi koji su to uradili su direktno odgovorni za mjere koje donose i kako misle da će im građani vjerovati. Ja poštujem svaku naredbu koju je donio FUCZ i ne vjerujem u nikakve teorije zavjere kada je u pitanju korona virus, ali ko će vjerovati ovim ljudima da sve ovo ne rade da bi ostavili prostora za svoje mutne prostore”, kazala je Degirmendžić.

Naglasila je kako pravosudne institucije moraju reagovati jer je tu puno sumnji i teorija zavjera. Nakon što je objavila priču svakodnevno prima veliki broj poruka i poziva gdje joj dojavljuju nove informacije, ali s njima neće izaći u javnost dok ih ne provjeri. Poručila je kako ova priča ima nastavak.

“Sve što se dešava je smišljena strategija i u traženju izlaza su nespretni kao i u obavljanju svojih poslova. Građani to vide i ogorčeni su. Novinari su postali jedina nada građanima, ali mi nažalost ovdje ne možemo ništa, ne možemo smijeniti te ljude dok oni to ne urade između sebe. Federalni parlament ima određene ovlasti, neka insistiraju na tome jer su zakonodavna vlast. Konačno je došlo vrijeme za to i mislim da će tome doprinijeti i činjenica što su lokalni izbori. Ali dozvoliti dalju torturu i praviti građane budalama i njima davati priliku da iznose takve nebuloze, ne smije se dozvoliti”, rekla je Degirmendžić.

Naglasila je kako novinari nisu sudije i tužioci te da, ako ti ljuddi imaju savjesti i morala, moraju ovo vidjeti i zaustaviti na zakonit način.

“Nismo budale, vidimo da je dogovoren posao, ubrzane su procedure, za 10 dana su im dali dozvolu, prebacili 10 miliona i u tome su stigli respiratori. Čuli smo šta struka kaže za te respiratore i sada čovjek koji ne zna odvojiti negaciju od glagola uzima sebi za pravo da jednog svjetski poznatog stručnjaka Almira Badnjevića proziva po Facebooku. U kakvom mi to društvu živimo”, upitala je.

Poručila je da svi trebaju raditi svoj posao, a da se novinari neće uplašiti i da će nastaviti pisati.

“Nisam nikakva heroina i hvala svima koji su mi dali podršku, ali ja sam zaista, kao što skuham ručak kao domaćica, tako radila svoj posao i svaku informaciju koju dobijem – provjerim. Nema ona u pozadini niti nečiji interes niti želju da bih nekoga izložila nepotrebnom linču, već želju da javnost upoznam s informacijama koje su od koristi, a pogotovo kada je u pitanju trošenje ovolikog novca”, zaključila je Degirmendžić.

Izvor: N1

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)