Home / Vijesti / Svijet / NAUČNICI SA OXFORDA VEĆ TESTIRAJU VAKCINU PROTIV COVID 19

NAUČNICI SA OXFORDA VEĆ TESTIRAJU VAKCINU PROTIV COVID 19

Univerzitet u Oxfordu napravio je velike pomake u svjetskoj utrci za cjepivo protiv koronavirusa.

Mnogi znanstveni timovi morali su krenuti s testiranjem na malenom uzorku kako bi se očuvala sigurnost ljudi, ali znanstvenici s Instituta Jenner imali su prednost u toj utrci jer su protekle godine radili slična istraživanja, odnosno testirali su cjepiva na raniji oblik koronavirusa što se pokazalo potpuno sigurnim za ljude.

U svjetskoj utrci za cjepivo protiv koronavirusa zato su među prvima, piše New York Time, a testiranje cjepiva provest će na više od 6000 ljudi do kraja maja, nadajući se ne samo da je cjepivo sigurno za ljude, već i da djeluje protiv novog koronavirusa.

Znanstvenici s Oxforda tvrde da će njihovo cjepivo, ako sve protekne u najboljem redu, biti dostupno već u septembru. To je za nekoliko mjeseci ranije od svih ostalih koji su u ovom trenutku u potrazi za najtraženijim lijekom na planeti. Naravno, to će se dogoditi samo ako se cjepivo pokaže efektnim, prenosi Avaz.

NY Times piše da su najnovije vijesti iz tog znanstvenog tima vrlo ohrabrujuće.  Testirali cjepivo na šest majmuna, nakon 28 dana svi su preboljeli koronavirus.

Imunitet kod majmuna nije garancija da će cjepivo pružiti jednaku razinu zaštite i ljudima. Kineska kompanija, koja je nedavno testirala na uzorku od 144 sudionika, SinoVac, također je istaknula da je cjepivo bilo efikasno na toj vrsti majmuna.

Koje potencijalno cjepivo će se pokazati najboljim, nemoguće je znati dok podaci testiranja ne postanu dostupni.

Stručnjaci objašnjavaju da će svakako biti potrebno više od jednog cjepiva. Neka cjepiva efikasnija su od drugih, pogotovo u skupinama poput djece ili starijih ljudi. Ili se razlikuju u cijeni i dozi. Svakako je kod produkcije virusa bolje imati više opcija, nego isključivo jednu.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta na Oxfordu, ako i bude neuspješno, omogućit će važnu lekciju o prirodi i ponašanju koronavirusa te kako on utiče na imunitet.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)