Home / Vijesti / BiH / Kod Bihaća izgrađen novi kamp za migrante, ima uvjete za izolaciju zaraženih

Kod Bihaća izgrađen novi kamp za migrante, ima uvjete za izolaciju zaraženih

NOVI prihvatni centar za ilegalne migrante u BiH, uspostavljen u blizini Bihaća, moći će prihvatiti do tisuću osoba, a ima i kapacitete potrebne za izolaciju zaraženih koronavirusom, potvrdio je u ponedjeljak ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U BiH je trenutno oko 6 i pol tisuća migranata

Masovan priliv ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu zaustavila je pandemija koronavirusa, nakon što su sve države Europe čvrsto zatvorile svoje granice, no u BiH je, prema procjenama policijskih agencija, ostalo “zaglavljeno” njih do šest i pol tisuća, koji su namjeravali nastaviti put ka Zapadu.

Najveći dio smješten je u prihvatnim centrima u okolici Sarajeva te Velike Kladuše i Bihaća, no stotine ilegalnih migranata i dalje lutaju tim gradom boraveći u parkovima i spavajući u ruševnim zgradama.

Vijeće ministara BiH prošlog je tjedna donijelo odluku kojom je ilegalnim migrantima zabranjeno svako kretanje po zemlji

Vijeće ministara BiH prošlog je tjedna donijelo odluku kojom je ilegalnim migrantima zabranjeno svako kretanje po zemlji i uvedena obveza stalnog boravka u prihvatnim centrima.Ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa.

Vlasti u Bihaću stoga su odredile napušteno selo Lipa, 25 kilometara od grada u smjeru Bosanskog Petrovca, kao lokalitet za novi prihvatni centar u kojem bi se smjestili migranti za koje nema mjesta u drugim sličnim objektima.

Osim lokalnih vlasti, uspostavu novog prihvatnog centra financirale su i Europska unija te Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Uspostava izolacijskog dijela kampa financirana je međunarodnim sredstvima

Iz međunarodnih izvora osigurana je financijska potpora za uspostavu izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice, koji su prethodno bili bez medicinske skrbi, imati mogućnost liječničkog pregleda, a iz IOM-a ističu kako je to posebice važno zbog trenutne situacije prouzročene pandemijom koronavirusa.

Kamp u selu Lipa, kako je istaknuto, sadrži svu potrebnu infrastrukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, prehrane, higijene, sanitarija i medicinske zaštite.

Kampom će upravljati IOM i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) u suradnji s vladom Unsko-sanske županije./Index/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)