Home / Vijesti / BiH / “Krije” li Ministarstvo finansija BiH milione maraka oročenih na bankama!?

“Krije” li Ministarstvo finansija BiH milione maraka oročenih na bankama!?

Bosna i Hercegovina se poput cijelog svijeta zbog pandemije koronavirusa suočila s velikom krizom koja je pogodila privredu i prouzrokovala gubitak velikog broja radnih mjesta.

Mnoge zemlje pokušavaju pronaći finansijska sredstva kako bi se koliko-toliko ublažile posljedice krize. BiH se već zadužila kod MMF-a kako bi posljedice krize bile što manje.

Istovremeno, dok se zadužujemo kod međunarodnih institucija, pojavile su se informscija da ima sredstva na računima koja stoje neiskorištena.

Naime, prema našim izvorima, ministarstvo finansija i trezora BiH je početkom februara ove godine raspisalo tender za oročavanje finansijskih sredstava koja se nalaze na jedinstvenom računu Trezora, a koja u datom trenutku nisu potrebna za budžetske namjene. To nije nepoznata praksa i koristi se već duži niz godina.

Ove godine je, navodno, oročeno 60 miliona KM; i to u Lotu I – 15 miliona KM oročeno na 60 dana, u Lotu II – 15 miliona KM na 90 dana, Lot III – 15 miliona KM na 120 dana i Lot IV – 15 miliona KM na 180 dana.

Ako su ove informacije tačne, postavlja se pitanje zašto ministarstvo finansija i trezora “čuva i krije” ova sredstva na računima komercijalnih banki, umjesto da ih usmjeri u spas domaće privrede. Tim više jer državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ima mogućnost bez izglasavanja od strane Vijeća ministara BiH da donese odluku da se sredstva aktiviraju.

Na ova oročena sredstva trebalo bi da se obračunava  i kamata, pa bi i iznos trebao biti veći. Ministarstgo bi trebalo objasniti; prvo – raspolažemo li još uviek tim srrdstgima i koji je to iznos; drugo – da li je moguće sada podignuti ova sredstva pa i po cijenu da se izgubi iznos kamate i podigne samo glavnica kako bi se pomoglo ekonomiji.

Gubitak iznosa kamate vjerovatno bi bio daleko manji od gubitka koji ćemo imati zbog gubitka radnih mjesta.

Za sva ova pitanja odgovore smo tražili u ministarstvu finansija i trezora BiH, ali do trenutka pisanja ovog teksta odgovore nismo dobili.

(Vijesti.ba/Poslovnidnevnik.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)