Home / Vijesti / Svijet / Naučnici napravili animaciju kako kašalj širi virus u prodavnici

Naučnici napravili animaciju kako kašalj širi virus u prodavnici

Naučnici sa univerziteta “Alto” napravili su animaciju koja pokazuje kako kašalj može lako da zarazi ljude u prodavnici.

Upozoravajuća animacija pokazuje, kako objašnjavaju naučnici, da kapljice iz koje u vazduhu ostaju nekoliko minuta poslije samo jednog kašlja, mogu da zaraze ljude u dva okolna reda, odnosno rafa u supermarketu, prenosi “zena.blic.rs”.

Kompjuterska simulacija pokazuje kako virus sa inficirane osobe putuje u zatvorenom prostoru, a čak i kada inficirana osoba ode, za njom ostaje oblak kapljica.

Kako se na snimku vidi, čim se osoba zakašlje, virus se širi kroz prostor. Plave kuglice su dijelovi virusa koji ostaju niže, dok žuti idu iznad od njih.

I poslije cijelog minuta, kako pokazuje snimak, ogroman broj čestica ostaje u rafu u kome je bila inficirana osoba, a oblak prelazi u sljedeći raf.

U drugom minutu, dok najgušći oblak čestica ostaje u prvom rafu, vidi se da se dobar dio čestica ipak širi ne samo na drugi, već i na treći raf.

Poruka naučnika koji su sastavili ovu simulaciju jeste da je najbolji način da se zaštitimo taj da što više izbjegavamo gužve koje su karakteristične za supermarkete.

Kako dalje objašnjavaju, padanje kapljica na pod može da traje i do nekoliko minuta, a ekstremno male čestice virusa i ne padaju na pod već se kreću vazduhom ili ostaju da lebde u njemu ukoliko nema vazdušnih struja. Neke od tih čestica mogu da završe u respiratornom traktu prolaznika.

 

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)