Home / Najave / Japanski lijek protiv gripe djeluje na koronavirus

Japanski lijek protiv gripe djeluje na koronavirus

ZDRAVSTVENI djelatnici iz Kine tvrde da lijek favipiravir iz Japana, koji se koristi pri liječenju novog soja gripe, djeluje i na pojedine pacijente zaražene virusom Covid-19. Ovaj lijek još je poznat i kao Avigan, a proizvodi ga japanska firma Fujifilm Toyama Chemical.

Zhang Xinmin, iz kineskog Ministarstva znanosti i tehnologije, izjavio je da su obavljena klinička ispitivanja nad 340 pacijenata u Wuhanu i Shenzhenu. Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, bili su na njega negativni u prosjeku četiri dana kasnije ako su primali terapiju favipiravirom. S druge strane, pacijenti koji nisu dobili lijek su, u prosjeku, bili negativni na virus nakon tek jedanaest dana.

Poboljšano stanje pluća

Kod 91 posto pacijenata koji su uzimali lijek došlo je do poboljšanog stanja pluća, što je slučaj s tek 62 posto onih koji nisu koristili favipiravir. Shimbun ističe da je lijek očito učinkovit i jako siguran za primjenu, prenosi The Guardian.

Japanski liječnici obavljaju slična klinička ispitivanja nad pacijentima s blagim i umjerenim simptomima. No izvor iz japanskog ministarstva zdravstva napomenuo je da lijek nije toliko učinkovit kod ljudi s težim simptomima, odnosno kod onih kod kojih se virus već razmnožio.

Favipiravir se primjenjivao i 2016. kod suzbijanja epidemije ebole u afričkoj državi Gvineji.

Da bi se favipiravir koristio za pacijente s koronavirusom, potrebno je odobrenje japanske vlade jer je taj lijek zapravo namijenjen liječenju gripe.

Prema izvoru iz japanskog ministarstva lijek bi mogao biti odobren već u svibnju./indexhr/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)