Home / Vijesti / BiH / Kreću kontrole: I zatvorske kazne za kršenje rješenja o samoizolaciji!

Kreću kontrole: I zatvorske kazne za kršenje rješenja o samoizolaciji!

Krivični zakon Federacije BiH jasan je kada je riječ o kršenju zdravlja ljudi, te će uskoro za sve koji ne poštuju upute Kriznih štabova i ne pridržavaju se rješenja o samoizolaciji morati krivično odgovarati.

U javnosti se sve češće čuje kako su osobe koje su stigle u BiH iz zemalja koje su najugroženije kada je riječ o koronavirusu neodgovorno ponašaju i odlaze u restorane ili tržne centre.
Doktori upozoravaju i mole da se strogo pridržavamo svih uputa, jer njihov trud, svi planovi kriznih štabova padaju u vodu ukoliko smo neodgovorni pojedinci. Sve vijesti iz Italije upravo govore o tome, da su Italijani vrlo olako shvatili upozorenja, pa su sada u vrlo nezahvalnoj situaciji. Za Novinsku agenciju patria nezvanično je potvrđeno da će pripadnici policije krenuti u ozbiljne kontorle onih koji su u samoizolaciji.

Vlasti BiH odlučile su uvesti obveznu samoizolaciju za državljane BiH koji dolaze iz inozemstva, potvrdio je u petak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na prijedlog entitetskih ministarstava zdravstva odluka je da svi ti građani BiH idu u izolaciju 14 dana a ta mjera stupa na snagu 16. marta. Ranije su već na aerodromima uručena rješenja za osobe doputovale iz kriznih područja.

Kada je riječ o krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi Član 225 o prenošenju zarazne bolesti kaže: “Ko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležni organ zdravstvene službe određuje preglede, dezinfekciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za suzbijanje ili sprečavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

Član 226. Tretira nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

“Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 24 zaražena osoba koronavirusom. U susjednoj Hrvatskoj 39, a u Srbiji je do sada potvrđen 46 slučaj koronavirusa.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)