Home / EU / MERKEL ODRŽALA KRIZNI SASTANAK ZBOG KORONAVIRUSA Otkrila koje sve mjere će Njemačka poduzeti: ‘Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo’

MERKEL ODRŽALA KRIZNI SASTANAK ZBOG KORONAVIRUSA Otkrila koje sve mjere će Njemačka poduzeti: ‘Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo’

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u četvrtak nakon kriznog sastanka s premijerima saveznih zemalja posvećenog novom koronavirusu kako se zemlja nalazi u jedinstvenoj i izvanrednoj situaciji.

Situacija je još neuobičajenija nego u vrijeme bankarske krize. Naša je zadaća spasiti ljudske živote, ali i pobrinuti se za to da gospodarstvo funkcionira”, rekla je Merkel.

“Ovo je sve samo ne još samo jedna mala epizoda u povijesti naše zemlje. Ovo je rez koji od svakog od nas iziskuje mnogo”, kazala je ona i dodala kako je s premijerima saveznih zemalja dogovorila.

“U dogovoru s premijerima saveznih zemalja smo zaključili da ne bi trebalo biti manifestacija i okupljanja i s manje od 1.000 osoba. Općenito bi trebalo izbjegavati socijalne kontakte gdje god je to moguće”, rekla je Merkel u četvrtak navečer nakon sastanka s premijerima njemačkih saveznih zemalja.

Njemačka kancelarka nije isključila i prijevremeno zatvaranje svih škola i vrtića u zemlji i to još prije uskrsnih praznika.

Prijevremeno zatvaranje škola i vrtića je opcija kako bi usporili širenje zaraze”, rekla je Merkel. Ona je istodobno naglasila da odluku o tomu donese same savezne zemlje u čijoj je nadležnosti obrazovna politika.

Njemačka kancelarka je na konferenciji za novinare s bavarskim premijerom Markusom Soederom, koji trenutno predsjeda skupom premijera saveznih zemalja, obećala i “brzu i nebirokratsku” pomoć za gospodarstvo.

Mi ćemo se potruditi da već u petak donesemo nova pravila o skraćenom radnom vremenu”, rekla je Merkel. Ove mjere bi mogle poduzećima omogućiti lakše i brže uvođenje skraćenog radnog vremena uz financijsku pomoć savezne vlade.

Bavarski premijer Markus Soeder je najavio kako su danas donesene mjere na snazi do iza uskrsnih praznika.

“Mi govorimo o sljedećih četiri do pet tjedana. Nakon uskrsnih praznika ćemo se ponovno sastati kako bi razmotrili daljnje mjere”, rekao je Soeder.

Naglasio je da je situacija ozbiljna.

“Svijet je s koronavirusom drugačiji. Ovo je jedno veliko iskušenje za našu zemlju”, rekao je Soeder.

Epidemiološki institut Robert Koch je u četvrtak navečer izvijestio o rastu broja zaraženih.

Trenutno bilježimo 2369 zaraženih. U srijedu ih je još bilo 1567”, stoji u priopćenju instituta.

Broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom se popeo na šest, od čega su četiri u okrugu Heinsbergu na krajnjem zapadu zemlje.

CDU kancelarke Angele Merkel je u četvrtak poslijepodne najavio odgađanje izvanrednog stranačkog kongresa zakazanog za 25. travnja na kojem je trebao biti izabran nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer na mjestu čelnika stranke./jutarnji/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)