Home / EU / Talijanski liječnik:Za koji tjedan će svugdje biti kao u Italiji

Talijanski liječnik:Za koji tjedan će svugdje biti kao u Italiji

ITALIJA je u nevjerojatno kratkom vremenu od nekoliko slučajeva koronavirusa došla do toga da je najteže pogođena zemlja na svijetu nakon Kine. Potvrđeno je više od 10 tisuća zaraženih i čak 631 smrt od epidemije COVID-19.

Situacija u Italiji, nažalost, također je upozorenje ostalim zemljama koliko brzo i silovito ova epidemija može eskalirati, kao i što se događa kada broj teško oboljelih premaši kapacitet zdravstvenog sustava neke zemlje.

Ni karantena koja je, prvi put u povijesti, uspostavljena u cijeloj zemlji, barem zasad ne uspijeva obuzdati epidemiju.

Svjedočanstva talijanskih liječnika iz bolnica preplavljenih oboljelima od novog koronavirusa posebno su potresna.

“Naše bolnice rade na 200% kapaciteta”

Anesteziolog iz Velike Britanije Jason Van Schoor podijelio je na Twitteru jedno takvo svjedočanstvo neimenovanog talijanskog liječnika, kojeg je opisao kao “prijatelja kojeg vrlo poštuje i specijalista za intenzivnu njegu te konzultanta za nesreće i hitne slučajeve”.

Osjećam potrebu da vam dam brzi osobni izvještaj o tome što se događa u Italiji i neke brze izravne savjete o tome što trebate napraviti. Prvo, Lombardija je najrazvijenija regija u Italiji i ima izvanredno dobru zdravstvenu skrb. Radio sam u Italiji, u Velikoj Britaniji i Australiji i nemojte napraviti pogrešku pa pomisliti da se ovo što se događa, događa u nekoj zemlji trećeg svijeta”, počeo je talijanski liječnik svoju priču.

“Trenutnu situaciju teško je zamisliti, a brojevi uopće ne objašnjavaju stvari. Naše bolnice su preplavljene COVID-19, rade na 200% kapaciteta. Prestali smo sa svim rutinskim procedurama, naše operacijske dvorane prenamijenjene su u jedinice intenzivne njege i sad prebacujemo ili uopće ne liječimo sve ostale hitne slučajeve kao što su moždani udari i traume. Imamo na stotine pacijenata s teškim respiratornim zatajenjem i mnogi od njih nemaju pristup ničemu osim maske za rezervoar (s kisikom)”, nastavio je ovaj liječnik, a onda je iznio zaista jezivo priznanje.

Starije od 65 i kronične bolesnike se ni ne pregledava na intenzivnoj

“Pacijente iznad 65 godina ili mlađe od 65 s drugim bolestima se ni ne pregledava na intenzivnoj, i ne mislim da ih se ne intubira, kažem da ih se ne pregledava i da ih osoblje intenzivne ne obilazi kad im nastupi zastoj srca. Osoblje radi koliko može, ali i oni se počinju razbolijevati i emocionalno su preplavljeni”, otkriva anonimni talijanski liječnik s odjela za intenzivnu njegu.

“Prijatelji me zovu u suzama jer vide ljude koji umiru ispred njih i mogu im ponuditi samo kisik. Patolozima se daje letak i šalje ih se da pregledaju pacijente na aparatima za neinvazivnu ventilaciju. Molim vas, stanite, pročitajte ovo još jednom i razmislite”, naglašava liječnik, nakon čega je iznio predviđanje koje bi nas sve trebalo zabrinuti. Posebno one koji inzistiraju da nema potrebe za uzbunu.

Isti uzorak svuda: od nekoliko blagih slučajeva do masovnog umiranja

“Vidjeli smo isti uzorak u različitim područjima u razmaku od tjedan dana, i nema razloga da za par tjedana ne bude isto svugdje, ovo je uzorak: 1) nekoliko pozitivnih slučajeva (na koronavirus), prve blage mjere, ljudima se kaže da izbjegavaju hitne službe, ali i dalje se druže u grupama, svi kažu nemojte paničariti.”

“2) Neka umjerena respiratorna zatajenja i nekoliko teških kojima treba intubacija, ali redoviti pristup hitnoj službi je značajno smanjen pa sve izgleda sjajno.”

“3) Gomila pacijenata s umjerenim respiratornim zatajenjem kojima se s vremenom stanje pogoršava tako da se prvo napuni kapacitet jedinica intenzivne njege, pa neinvazivne ventilacije, pa onda čak i kisika.”

“4) Osoblje se razbolijeva i postaje sve teže popunjavati smjene, mortalitet skače (od koronavirusa) kao i od drugih uzroka koje se ne može ispravno liječiti.”

“Ako vlade to ne žele napraviti, onda barem zaštitite svoju obitelj”

“Sve o tome kako ih treba liječiti dostupno je na internetu, ali jedine stvari koje će imati rezultata su: ne bojte se izvanredno strogih mjera da zaštitite ljude. Ako vlade to ne žele napraviti, onda barem zaštitite svoju obitelj, vaši voljeni koji imaju dijabetes ili su imali rak ili bilo kakvu transplantaciju neće biti intubirani čak ni ako su mladi. Pod zaštitom mislim da ih vi ne posjećujete i ne skrbite o njima i da vi odlučujete tko će to raditi i da ih vi naučite kako”, savjetuje ovaj liječnik svima čiji su članovi obitelji u ranjivoj skupini zbog kroničnih bolesti.

“Još jedan tipičan stav je čitati i slušati ljude koji govore ovakve stvari i onda pomisliti ‘to je loše, stari’, ali onda otići na večeru jer mislite da ćete biti sigurni. Vidjeli smo to, nećete biti sigurni ako ovo ne shvatite ozbiljno. Zaista se nadam da neće biti tako loše, ali pripremite se”, zaključuje on.

I drugi talijanski liječnici koji su posljednjih dana izašli u medije priznaju istu stvar: da moraju metodom trijaže birati koga će pokušati spasiti, a koga ne.

Došlo je do toga da ćemo morati birati koga ćemo tretirati, a ta odluka najčešće pada na liječnike na terenu koji bi zbog toga mogli imati etičke nedoumice”, rekao je liječnik koji radi u jednoj od najvećih milanskih bolnica.

“Nekoga se intubira i ide na intenzivnu njegu. Za druge je prekasno… Svaki respirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. Liječnici premještaju krevete i prebacuju pacijente, umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Medicinske sestre su sa suzama u očima jer ne možemo sve spasiti”, ispričao je još jedan liječnik iz Bergama./Index/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)