Home / Vijesti / Svijet / Objavljen intervju šefice hitne u Wuhanu kineske vlasti ne žele da ga itko vidi. DOKTORICA Ai Fen iz Wuhana progovorila je nakon nekoliko mjeseci zabrane da govori o koronavirusu.

Objavljen intervju šefice hitne u Wuhanu kineske vlasti ne žele da ga itko vidi. DOKTORICA Ai Fen iz Wuhana progovorila je nakon nekoliko mjeseci zabrane da govori o koronavirusu.

DOKTORICA Ai Fen iz Wuhana progovorila je nakon nekoliko mjeseci zabrane da govori o koronavirusu. Ona je odmah uočila opasnost kad se susrela s prvim oboljelim i ubrzo je primijetila da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, puno prije nego što je to službeno potvrđeno, piše The Guardian.

U intervjuu koji vlasti pokušavaju obrisati s društvenih mreža, doktorica Fen, direktorica hitnog odjela u Središnjoj bolnici u Wuhanu, govori o svojim iskustvima s koronavirusom od njegovog izbijanja do danas, kritizirajući rukovodstvo bolnice što je zataškavalo rana upozorenja. Ona je ovaj intervju dala za kineski časopis Renwu i u njemu otkriva da je bila upozorena nakon što je još u prosincu svoje nadređene i kolege obavijestila o pojavi virusa sličnog Sarsu.

Sada kada je COVID-19 odnio više od 3000 života u Kini, uključujući i živote četiri doktora iz ove bolnice, od kojih je jedan bio oftalmolog Li Wenliang, zviždač koji je podizao svijest o koronavirusu, Ai je odlučila riskirati svoj posao pa čak i da bude stavljena u pritvor, samo kako bi progovorila o stanju u Wuhanu.

Da sam znala što će se dogoditi, ne bih marila za ukor. Govorila bih o onome što sam znala svima, gdje god bih mogla”, kaže ona u intervjuu.

Od utorka do danas njen intervju bio je postavljan na kineske društvene mreže i brisan s njih, a Renwu je maknuo članak, dok se Ai nije javljala na telefon. Internetski su korisnici reagirali brzo kako bi sačuvali članak pa su počeli objavljivati fotografije teksta.

Nova verzija članka, koja je nastala s ciljem da se izbjegne cenzura, proširila se internetom, a jedna od njih napisana je djelomično emotikonima, druga Morseovom abecedom, a treća pinyinom (pomoćnim kineskim latiničnim pismom).

Doktorica Fen je 30. prosinca primila nekoliko pacijenata sa simptomima gripe koji nisu reagirali na uobičajene metode liječenja. Kada je dobila rezultate jednog slučaja iz laboratorija, vidjela je da na njima piše Sars koronavirus. Nakon što je izvještaj pročitala nekoliko puta, oblio ju je hladan znoj.

Zaokružila je na njemu riječi Sars, fotografirala izvještaj i poslala ga bivšem kolegi iz medicinske škole, koji je bio doktor u drugoj bolnici u Wuhanu. Do večeri se fotografija proširila u medicinskim krugovima Wuhana pa ju je Li Wenliang objavio i tako je ona postala prvi dokaz o epidemiji.

Te noći Ai je dobila poruku iz bolnice u kojoj joj je napisano da se informacije o misterioznoj bolesti ne trebaju širiti kako se ne bi izazvala panika. Dva dana nakon disciplinarna inspekcija upozorila ju je zbog “širenja glasina” i “narušavanja stabilnosti”.

Osoblju je bilo zabranjeno razmjenjivati poruke i fotografije u vezi s virusom pa je sve što je Ai mogla napraviti bilo tražiti od svojih kolega da nose zaštitna odijela i maske, bez obzira na to što su im nadređeni rekli da to ne rade. Zaposlenicima u svom odjelu naredila je da nose zaštitne jakne ispod doktorskih ogrtača.

“Gledali smo kako nam dolazi sve više pacijenata i kako se radijus infekcije širi”, kaže ona i ističe da su shvatili da je radijus veliki kada su primili prvog pacijenta koji nije imao veze s trgovinom morske hrane, na kojem su se, prema službenim informacijama, zarazili prvi pacijenti.

“Znala sam da se radi o prijenosu s čovjeka na čovjeka”

Kineske su vlasti u međuvremenu inzistirale na tome da nema razloga da se vjeruje da se ovaj virus prenosi međuljudskim kontaktom.

“Znala sam da se radi o prijenosu s čovjeka na čovjeka”, kaže Ai.

Dan nakon što su kineski službenici napokon potvrdili da se virus prenosi međuljudskim kontaktom, 21. siječnja, broj bolesnih stanovnika u sobi za hitne slučajeve već je dostigao 1523 u jednom danu – što je tri puta više nego ranije.

Ai je u intervjuu opisala trenutke koje nikad neće zaboraviti: starijeg čovjeka koji blijedo gleda u doktora koji mu daje smrtovnicu njegovog sina starog 32 godine i čovjeka koji je bio toliko bolestan da nije mogao izići iz automobila u kojem je bio”, dok je ona došla do njega, preminuo je.

Jednom je uspjela srediti da se punica jednog muškarca prebaci na intenzivnu njegu, a dok joj je on zahvaljivao, pacijentica je preminula.

“Znam da je to trajalo samo nekoliko sekundi, ali to “hvala” teško mi je palo. Je li se jedan život mogao spasiti dok je ova rečenica izgovarana?” pita se doktorica.

Tijekom posljednja dva mjeseca Ai je gledala kako joj se kolege razbolijevaju i njih četvero već je umrlo od koronavirusa. Među njima je bio i Li Wenliang čija je smrt izazvala bijes cijele nacije.

U ranim danima epidemije, službenici javne sigurnosti u Wuhanu kaznili su osam ljudi zbog “širenja glasina”, ali nije poznato je li Li bila jedna od njih.

“Ja nisam zviždač. Ja sam samo osigurala zviždaljku”, izjavila je doktorica Fen./Index.hr/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)