Home / Vijesti / BiH / Od iduće godine putovanje iz BiH u Schengenski prostor sa posebnim dokumentom

Od iduće godine putovanje iz BiH u Schengenski prostor sa posebnim dokumentom

Naime, putnici koji iz BiH putuju u EU i zemlje Schengena, uključujući Hrvatsku, morat će od iduće godine podnijeti zahtjev novom sistem registracije putnika (ETIAS), koji praktično online metodom izdaje dozvole za putovanja bez viza.

Državljani Bosne i Hercegovine koji su do sada slobodno putovali u sve Schengenske zemlje (22 članice EU i četiri članice EFTA-e) bez potrebe za pribavljanjem bilo koje vrste dokumenata uskoro će biti podvrgnuti novim pravilima koja je uvela Evropska unija.

Naime, putnici koji iz BiH putuju u EU i zemlje Schengena, uključujući Hrvatsku, morat će od iduće godine podnijeti zahtjev novom sistem registracije putnika (ETIAS), koji praktično online metodom izdaje dozvole za putovanja bez viza.
ETIAS, Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja, primjenjivat će se na sve svjetske zemlje koje trenutno putuju bez viza u evropsku zonu bez granica tokom svakog perioda godine, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Očekuje se da ući u upotrebu krajem iduće godine.

Glavna svrha njegovog uspostavljanja je pratiti posjetioce i dozvoliti ulazak samo onima koji ispunjavaju uvjete utvrđene sporazumima o bezviznim režimima s trećim zemljama.

Odobrenje će omogućiti putniku da putuje kroz Schengenski prostor koji čine 22 članice EU, zatim Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku. Uvjeti za ulazak i boravak u Schengenskom prostoru kao i dozvoljeni period boravka ili svrha ulaska ostat će nepromijenjeni, piše SchengenVisaInfo.com.

Kada ETIAS stupi na snagu, svaki putnik koji planira putovanje u bilo koju od schengenskih zemalja, morat će podnijeti zahtjev za autorizaciju. Šest prvih mjeseci bit će opcionalno, ali nakon toga ETIAS će biti obvezan.
Da bi dovršili procedure prijave, nosioci bh. pasoša moraju osigurati jaku sebi internetsku vezu i dovoljno sredstava za plaćanje naknade u iznosu od 7 eura, jer je cjelokupni postupak podnošenja zahtjeva online, prenosi BHDINFODESK.

Prijavni obrazac sadrži jednostavna pitanja kao puno ime i prezime podnositelja prijave, datum i mjesto rođenja, spol, podatke o pasošu i državljanstvo, valjanu adresu e-pošte i telefonski broj.
Pita se i o obrazovanju putnika, historiji zaposlenja, informacijama o prošlim putovanjima u Evropu, medicinskim uslovima, kao i o kažnjavanju i drugim sigurnosnim podacima.

Odobrenje, primljeno e-poštom, trebalo bi biti isprintano i predstavljeno na ulazu u Schengenski prostor.
Prvi dobiveni ETIAS može se koristiti za putovanje u Schengensko područje za tri godine od datuma njegovog izdavanja, a da se pri tome ne krši pravilo 90/180 dana boravka. Česti putnici iz Crne Gore će, primjerice, tada dobiti odobrenja za putovanja sa dužim rokom važenja, do 10 godina.

ETIAS je trebao biti pokrenut početkom 2020, ali prošle je godine EU odlučila to odgoditi do 2021. kako bi se dovoljno vremena dalo agenciji EU-LISA u uspsotavljanju novog sistema./oslobođenje/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)