Home / Vijesti / BiH / OVO SE DODIKU I ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: Evo šta delegacija EU misli o teritorijalnom integritetu BiH i Ustavnom sudu

OVO SE DODIKU I ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: Evo šta delegacija EU misli o teritorijalnom integritetu BiH i Ustavnom sudu

Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za EU i potrebno je očuvati funkcionalnost institucija – kazala je za Fenu glasnogovornica Delegacije EU-a u BiH Jamile Milović-Halilović komentirajući zaključke Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Glasogovornica Jamile Milović-Halilović je istakla da Evropska unija ponovno potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka.

– Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i Izvještaju stručnjaka – kazala je Milović-Halilović.

Također je istakla da EU apelira na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana.

– Ovo je posebno važno uoči predstojećeg Samita EU-a i Zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spreman da pomogne u tome – zaključila je Milović-Halilović.

Podsjećamo, ambasadori zemalja Kvinte i OHR ranije su saopćili da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće i da se moraju sprovesti.

“Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide”, navodi se u izjavi.

U izjavi su naveli da to takođe “šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju”.

“Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona”, navodeno se u izjavi ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije u BiH.

Rješenje pitanja sastava Ustavnog suda, kako se navodi, moguće je u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su posljednje Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU od 29. maja prošle godine i izvještaj o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji, naveli su ambasaodi Kvinte u zajedničkoj izjavi./Sl.B./

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)