Home / Vijesti / Svijet / Riječi kojima je prijećeno doktoru koji je upozoravao na virus korona

Riječi kojima je prijećeno doktoru koji je upozoravao na virus korona

Ljekaru koji je pokušao da upozori svijet na opasnost od virusa korona i koji se kasnije i sam zarazio i umro, policija je prijetila da će biti “kažnjen” ukoliko nastavi da diže paniku.

Doktor Li Venliang primio je jezivo pismo od policije u kome su mu naredili da se “pokaje” i prizna da je obavještenje koje je poslao kolegama “nezakonito djelovanje”. Bio je to očajnički pokušaj vlasti da sakriju prave podatke o epidemiji, piše “Mirror”.

Tridesetčetvorogdišnji Li preminuo je u petak nakon što se zarazio od pacijenata koje je liječio u Vuhanu. On je jedan od osmoro ljudi protiv kojih je pokrenuta istraga zbog “širenja glasina”.

U pismu, koje je Li dobio od policije pisalo je: “Ako ne odstupite od svog stava, odbijete da se pokajete i nastavite sa nezakonitim djelovanjem bićete kažnjeni po sili zakona. Da li ste razumjeli”?

Tridesetog decembra, dr Venliang, oftalmolog Centralne bolnice u Vuhanu, obavijestio je kolege preko aplikacije “We chat” o širenju bolesti, za koju se tada još smatralo da je misteriozni oblik zapaljenja pluća.

Na grupi u kojoj je bilo oko 150 njegovih kolega, napisao je: “Sedam potvrđenih slučajeva SARS otkrivena su na pijaci morske hrane Hunan”. On je naveo da su pacijenti u karantinu u “ogranku naše bolnice u Houhu”.

Jedan od ljekara iz grupe mu je odgovorio: “Strašno”, a zatim upitao: “Da li se vraća SARS?”, misleći na epidemiju koja je 2002-2003. odnijela 800 života u Kini.

Doktora su usred noći odveli zdravstvenim zvaničnicima u Vuhanu, koji su ga pitali zašto šalje kolegama takve informacije, da bi ga policija tri dana kasnije natjerala da potpiše izjavu o svom “nezakonitom djelovanju”.

Pismo je objavljeno nakon što se pojavio snimak oboljelih od virusa korona koje hvataju i odvode u kampove u Vuhanu u početnoj fazi epidemije.

Dr Venliang je dobio dozvolu da se vrati na posao, jer se epidemija uzbrzano širila, izlažući zdravstveni sistem ogromnom pritisku. Desetog januara Venlijang je objavio svijetu preko društvene mreže Veibo da ima groznicu, a krajem mjeseca mu je zvanično postavljena dijagnoza. Prošle nedjelje je preminuo.

Kineske vlasti su zaprijetili da za širenje “glasina” na mreži sljeduje kazna do sedam godina zatvora.

“Da vlada nije nastojala da prikrije prave razmjere opasnosti, svijet je ranije mogao da reaguje na širenje virusa. Cenzuri, diskriminaciji i samovoljnom hapšenju nema mjesta u borbi protiv epidemije koronavirusa”, kaže regionalni direktor organizacije “Amnesti internešnel” Nikola Beklen.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

JULIAN ASSANGE OPSESIVNO GLEDA VIDEO SAMOUBISTVA RATNOG ZLOČINCA PRALJKA ;OVO TVRDI NJEGOVA DOKTORICA

Prema riječima doktorice Crosby, Assange je istaknuo da je analizirao izraz lica Praljka u trenutku …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)