Home / Vijesti / Svijet / Nošen olujom britanski avion iz Njujorka letio brže od zvuka

Nošen olujom britanski avion iz Njujorka letio brže od zvuka

Avion British Airwaysa doletio je jutros od Njujorka do Londona za 80 minuta prije predviđenog vremena dolaska, a stručnjaci smatraju da je srušio rekord letenja ispod brzine zvuka.

Boing 747-436 dosegnuo je brzinu od čak 1.327 kilometara na čas zahvaljujući zračnoj struji koju je ubrzala oluja “Kira”.

Prema stranici Flightradar24, ovaj let u trajanju od četiri sata i 56 minuta srušio je prijašnji rekord koji je držala avio-kompanija “Norwegian”, a iznosio je pet sati i 13 minuta.

Letio brže od zvuka zahvaljujući vazduhu

Bivši pilot British Airwaysa Alastair Rosenschein komentarisao je za BBC da je avion dosegnuo “fenomenalnu brzinu”. On pretpostavlja da je pilot postavio avion usred vazdušne struje koja je u ovo doba godine vrlo snažna. Leteći u takvoj struji putnici u avionu mogu osjetiti prilično žestoke turbulencije, ali putovanje može proći i glatko.

BBC navodi da je vazdušna struja u nedjelju ujutro dosegnula brzinu od 418 km/h.

Iako je avion letio brže od brzine zvuka, nije oborio soničnu barijeru jer mu je u kretanju pomagao vazduh koji se vrlo brzo kretao. Moderni putnički avioni putuju brzinom koja iznosi 85 posto brzine zvuka.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)