Home / EU / VOŽNJA U NJEMAČKOJ: Donosimo prekršaje koji vas mogu skupo koštati

VOŽNJA U NJEMAČKOJ: Donosimo prekršaje koji vas mogu skupo koštati

Donosimo prekršaje na cestama u Njemačkoj koji vas mogu stajati mnogo novca i / ili kaznenih bodova.

Flensburg

Postojeći sustav kaznenog bodovanja u Flensburgu koristi se za prekršaje u vožnji koji ugrožavaju sigurnost na cestama, a koji su u odnosu na težinu prekršaja, kažnjivi s 1, 2 ili 3 boda. Nakon što se prikupi 8 kaznenih bodova, možete reći ‘Tschüss’ svojoj vozačkoj dozvoli.

No bodovi za pojedinačna kršenja automatski istječu, bez obzira na nove unose, s različitim rokovima isteka, ovisno o ozbiljnosti kršenja:

1 bod traje 2,5 godine
2 boda traju 5 godina
3 boda traju 10 godina

Prebrza iIi prespora vožnja

Njemačka je poznata po tome što ima autocestu s neograničenom brzinom, ali, s oko 4.600 radara u cijeloj zemlji, prebrzu vožnju i dalje uzimaju ozbiljno kao prekršaj.

Neće na svakoj njemačkoj cesta biti jasno naznačena ograničenje brzine, a postoje određena pravila koja se od vozača očekuju. Na Landstraße (Državna cesta), na primjer, ograničenje brzine iznosi 100 km / h za automobile i 80 km / h za teretna vozila i automobile s prikolicom ispod 7,5 tona.

Ako izlazite s autoceste ili prilazite kraju državne ceste i vidite žuti znak Ortseingangschild (naziv grada), obavezno usporite do 50 km / h, gdje je opće ograničenje brzine unutar izgrađenih područja.

Ako ulazite u zonu od 30 km / h, budite oprezni na svakom raskrižju, jer ste dužni slijediti pravilo Rechts vor Links (desno prije lijevo) i propustiti promet (uključujući bicikle) koji dolaze s desne strane.

Visina novčane kazne koju ćete morati platiti za prekršaj prebrze vožnje ovisi o tome koliko ste prekoračili ograničenje brzine i jeste li bili unutar ili izvan izgrađenog područja. Općenito, nećete dobiti kazneni bod ako niste prešli 21 km / h prekoračenja ograničenja brzine. Potpuni pregled novčanih kazni brzine pogledajte OVDJE.

U Njemačkoj se također vozači mogu kazniti zbog sporog vožnje. Ako vozite tako sporo, bez valjanog razloga da ometate nesmetan protok prometa, moguća je kazna od 20 eura.

Alkohol i vožnja

Kao i u većini drugih europskih zemalja, granična vrijednost alkohola u krvi u Njemačkoj je 0,5 g / l, što je otprilike ekvivalent jednoj čaši vina ili jednom pivu, ovisno o BMI.

Ako vas uhvate u vožnji preko ograničenja, možete očekivati veliku novčanu kaznu od najmanje 500 eura i zabranu vožnje počevši od mjesec dana. Kazna, dužina zabrane i broj bodova povećavaju se s višom razinom alkohola u krvi ili ponavljanjem prekršaja.

Pijanstvo nije kažnjivo samo za volanom, nego i ako vas uhvate pri vožnji bicikla u jako pijanom stanju (preko 1,6 g / l), možete dobiti 3 boda , novčanu kaznu i biti prisiljeni na liječničku psihološku procjenu (MPU).

Parkiralište

Nakon što ste stigli na odredište, mogli biste pomisliti da se nalazite izvan zone opasnosti s novčanim kaznama ili bodovima. Ali ipak morate biti oprezni, jer parkiranje ili zaustavljanje na zabranjeni način može vas skupo stajati.

U velikim gradovima zone sa plaćenim ili ograničenim parkiranjem uobičajene su i uvijek bi trebale biti označene znakom. Ali ako ne znate što znakovi znače, možete biti u nevolji, jer neznanje nije izgovor. Za korisno objašnjenje svih oznaka za parkiranje na koje morate paziti pogledajte OVDJE

Većina novčanih kazni za zaustavljanje ili parkiranje kreće se između 10 i 30 eura i uključuje uobičajene prekršaje poput zaustavljanja u zabranjenim prostorima, u zweite Reihe (drugi red) i do pet metara prije ili nakon raskrižja.

Međutim, ako parkirate na takav način da blokirate ulaz ili izlaz, vaš automobil može biti uklonjen, što može stajati i do 200 eura.

Potpuni popis kršenja parkiranja i povezane troškove mogu se naći OVDJE.

Rechtsfahrgebot

Rechtsfahrgebot je posebno pravilo utvrđeno u stavku 2. Zakona o cestovnom prometu, koje kaže da se promet treba zadržati što je moguće više desno, kako bi se održao stalan protok prometa i kako bi se izbjegle nezgode.

Zahtjev za vožnju desno općenito se također odnosi na tri ili više traka autoceste, a automobilisti od toga mogu odstupati samo ako to opravdava gustoća prometa, što znači da možete voziti kroz srednji trak neprekidno ako na njemu ima desnih vozila. Ali neopravdana kontinuirana vožnja u lijevoj ili srednjoj traci može vas stajati od 80 eura i 1 kazneni bod u Flensburgu.

Posebna pravila za početnike

Ako položite vozački ispit u Njemačkoj, prve dvije godine djeluju kao probni rok ( Probezeit ), tijekom kojih su kazne strože i možete biti u opasnosti da vas vrate u autoškolu iskustvom ili gubitkom vozačke dozvole.

Pravilo Probezeit uvedeno je 1986. godine kao način da se pomogne u borbi protiv velikog broja nesreća u kojima je sudjelovala mladež od 18 do 25 godina.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)