Home / Vijesti / BiH / Graničari u BiH tek u nedjelju dobili uputstva o koronavirusu

Graničari u BiH tek u nedjelju dobili uputstva o koronavirusu

Kineski turisti, njih 29, od čega 18 iz Vuhana, kojeg zbog novog koronavirusa zovu i trenutno najopasnijim gradom na svijetu, sutra bi trebalo da napuste BiH, a današnjim, drugim pregledom kojem su podvrgnuti, utvrđeno je da niko od njih nema simptome bolesti o kojoj bruji planeta.

Dok cijeli svijet već duže vrijeme preduzima niz preventivnih mjera, zanimljivo je da je Granična policija (GP) BiH tek u nedjelju zaprimila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva kojim daju upute koje se odnose na nadzor nad novim koronavirusom na graničnim prelazima BiH.

“Upute se odnose na obavještavanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH o svim ulascima putnika (njihov broj, mjesto smještaja, vrijeme boravka i sl.) koji dolaze iz kineskog grada Vuhan, odnosno provincije Hubei. Takođe, uz preporuke smo dobili i informacije o načinima prevencije prilikom kontrole putnika, što podrazumijeva korištenje zaštitnih maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i slično”, rekli su za “Nezavisne” iz GP BiH.

DOGOVOR: Iz Ministarstva civilnih poslova BiH danas su saopštili da su, s ciljem rane detekcije novog koronavirusa, za koji postoji vjerovatnoća pojave u BiH, Graničnoj policiji BiH i Međunarodnom aerodromu Sarajevo dostavili preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS, koje je potrebno distribuisati svim putnicima koji dolaze u BiH iz Kine, posebno provincije Hubei, grad Vuhan. U saopštenju se, međutim, ne navodi kada su te preporuke dostavili.

“Uz implementaciju dostavljenih preporuka, dogovoreno je da predstavnici GP BiH odmah obavijeste nadležne o svim ulascima domaćih i stranih državljana na područje BiH, a koji dolaze iz Kine, posebice provincije Hubei, grad Vuhan”, naveli su iz tog ministarstva i dodaju da je u skladu s preporukama SZO potrebno da uposlenici na graničnim prelazima, kako članovi Granične policije BiH, tako i radnici na šalterima aerodroma i graničnih prelaza (prodaja karata, provjera dokumenta i sl.) prilikom kontakta s putnicima koriste jednokratne (hirurške) maske i jednokratne rukavice, izbjegavaju bliski kontakt (razgovor bez maske, socijalne kontakte tipa rukovanja, grljenja i sl.) te da redovito održavaju higijenu ruku.

Dan ranije su kineski turisti stigli u Neum, a danas ujutru su ponovo pregledani na graničnom prelazu Doljani, te su se uputili ka Sarajevu, gdje je trebalo da stignu sinoć, dok nastavljaju svoj put u Srbiju.

PREPORUKE: Kako kaže Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva, ovi turisti su pregledani preksinoć, a potom i danas na GP Doljani.

“Ni kod jednog nisu ustanovljeni simptomi koji bi ukazivali eventualno na to da su inficirani. Međutim, s obzirom na sve okolnosti, sprovode se mjere i oni su dobili instrukcije odnosno preporuke kome da se jave ukoliko neko od njih dobije simptome i kako da se ponašaju”, naveo je Peršić za “Nezavisne”.

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, pozvao je sve nadležne institucije da preduzmu potrebne mjere radi predostrožnosti u skladu sa standardima struke.

“Građani su uznemireni i traže reakciju. Grad Sarajevo je spreman ponuditi svaku vrstu pomoći i podrške nadležnima”, naveo je Skaka.

Andrea Jurić, epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravstvo, nakon pregleda kineskih turista u Neumu izjavila je da je njihovo zdravstveno stanje uredno te da nema razloga za alarm.

Alarm zasad ne oglašava nijedna institucija u BiH, ali se o opasnom virusu sve više govori, pa su tako svi radnici na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dobili preporuke kako treba da se ponašaju s turistima, posebno iz Kine. Zasad nema nikakvih posebnih mjera na ovom aerodromu, ali…

“Ukazali smo našim zaposlenicima kako da smanje izloženost i prenošenje oboljenja. To uključuje higijenu ruku, hrane i respiratornog sustava”, pojasnila je za “Nezavisne” Sanja Bagarić Arnaut, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

OSTAVKA: Istovremeno, informacije koje stižu iz Kine sve su alarmantije. Zou Sivang, gradonačelnik Vuhana, ponudio je danas ostavku jer grad nije na najbolji način reagovao na širenje virusa.

Dosad je umrla 81 osoba, a potvrđena su najmanje 2.744 slučaa zaraze širom Kine, objavila je kineska Nacionalna komisija za zdravlje. Broj sumnjivih slučajeva udvostručio se u 24 sata na gotovo 6.000, po službenim podacima.

Međutim, Gabriel Leung, visoki zvaničnik za javno zdravlje iz Hong Konga, tvrdi da je broj oboljelih od novog koronavirusa vjerovatno blizu 25.000, što je puno više od 2.744 slučaja, koliko su službeno potvrdile kineske vlasti, a u fazi inkubacije je, po njegovim riječima, vjerovatno gotovo 44.000 ljudi. Ipak, postoje i stručnjaci koji tvrde da razloga za paniku nema.

“Nemojte paničiti ukoliko niste plaćeni da paničite. Zdravstveni radnici treba da budu u pripravnosti. Vlade treba da im osiguraju resurse”, kaže epidemolog Brendon Braun s Univerziteta Kalifornija, koji je proučavao mnoge smrtonosne epidemije./Dragan Sladojevic/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)