Home / Vijesti / Svijet / MISTERIOZNI VIRUS ZBOG KOJEG JE CIJELI SVIJET NA NOGAMA PRVI PUT POTVRĐEN IZVAN AZIJE Koronavirus iz kineskog Wuhana stigao u Ameriku

MISTERIOZNI VIRUS ZBOG KOJEG JE CIJELI SVIJET NA NOGAMA PRVI PUT POTVRĐEN IZVAN AZIJE Koronavirus iz kineskog Wuhana stigao u Ameriku

Virus koji izaziva misterioznu bolest dišnog sustava, a koji je nedavno otkriven u Kini, proširio se i izvan azijskog kontinenta. Kako javlja New York Times, u utorak je kod jedne osobe u državi Washington potvrđen prvi slučaj zaraze Wuhan koronavirusom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Riječ je o pacijentu koji je zbog upale pluća hospitaliziran tijekom prošlog tjedna, a nedavno je putovao u kineski Wuhan, iz kojeg je, kako se čini, zaraza i krenula. Osoba je u teškom stanju, a zdravstveni dužnosnici su odbili otkriti njezin ili njegov identitet. Nakon testiranja provedenih tijekom vikenda, početkom ovoga tjedna je potvrđeno da je pacijent inficiran misterioznim virusom, zbog kojega je Svjetska zdravstvena organizacija za srijedu sazvala hitan sastanak ne bi li utvrdila stupanj opasnosti za

zaraza, koja podsjeća na virus SARS-a.

Dosad je u Kini zabilježeno najmanje šest smrtnih slučajeva, a nekoliko stotina ljudi je zaraženo Wuhan koronavirusom. Sporadični slučajevi zaraze zabilježeni su i u Tajvanu, Japanu, Tajlandu te Južnoj Koreji.

Još ima više pitanje nego odgovora o ovom virusu, priznao je dr. William Schaffner, profesor preventivne medicine i infektivnih bolesti na medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

– Primjerice, gdje je stvarni izvor? To ne znamo sa sigurnošću. Vjerojatno je lokacija neka tržnica živom stokom, ali ne znamo o kojoj je točno životinji riječ s koje je virus prešao na nekog čovjeka, dodao je dr. Schaffner.

Još važnije je pitanje koliko je jednostavan prijenos virusa s čovjeka na čovjeka. U jednom slučaju čini se da je jedan oboljeli uspio zaraziti 14 zdravstvenih radnika, ali to bi mogao biti samo izuzetak. Sve je još pod istragom, kaže profesor.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)