Home / Vijesti / BiH / Poslanici Predstavničkog doma za ograničenje otpremnina zvaničnika

Poslanici Predstavničkog doma za ograničenje otpremnina zvaničnika

Poslanici Predstavničkog doma BiH smatraju da nema razloga da ne podrže prijedlog njihovog kolege Damira Arnauta kojim bi se otpremnine parlamentarcima, ministrima u Savjetu ministara i članovima Predsjedništva BiH koji u toku mandata odu u penziju ograničile na 10.000 KM.

Podsjećamo, Kolegij ovog doma, kojeg čine Denis Zvizdić, predsjedavajući i zamjenici Borjana Krišto i Nebojša Radmanović, nije postigao saglasnost o ovoj inicijativi, pa će ponovo o tome odlučivati poslanici na sjednici u četvrtak.

Iz SDP BiH navode da je važno usvojiti ovaj prijedlog s obzirom na to da neki funkcioneri dobiju otpremninu koliko penzioneru bude isplaćeno penzija za osam godina.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović za “Nezavisne” ističe da je inicijativa dobra.

“Podržaću je, naravno”, kaže Magazinović.

Jakob Galić, poslanik SP-a, ističe za “Nezavisne” da je prvi put podržao ovu inicijativu i da se to može provjeriti na stenogramu.

“Međutim, smatram da su ovakve inicijative sakupljanje sitnih poena i da se ovaj parlament mora baviti krupnijim stvarima. Slažem se sa kolegama koje kažu da su primanja parlamentaraca ionako visoka”, ističe Galić.

Dragan Mektić iz SDS-a kaže da je to moralna inicijativa i da će je podržati, za razliku od inicijative kojom se bivšim dužnosnicima ograničava naknada nakon odlaska s funkcije, te im se onemogućuje zaposlenje u nekoj instituciji narednih šest mjeseci.

Arnaut je na jednoj od sjednica istakao da bi, ukoliko bi se usvojile izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje se tiču ograničavanja iznosa otpremnine na maksimalno 10.000 KM, bile napravljene velike uštede u budžetu.

Njegove izmjene predlažu da minimalna otpremnina bude kao i do sada – oko 5.300 maraka. Upozorio je da će nekoliko poslanika steći pravo na penziju u ovom mandatu i ukoliko zakonske izmjene ne budu usvojene, ponovo će tako visoke otpremnine biti isplaćene tim poslanicima./NezavisneNovine/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)