Home / Vijesti / BiH / Ozračeni bureci i ćevapi postali problem u Vladi RS-a

Ozračeni bureci i ćevapi postali problem u Vladi RS-a

Službenici ministarstva trgovine i turizma u Vladi RS-a pokrenuli su peticiju za oslobađanje od pregledanja hrane na ulazu u zgradu Vlade, jer se boje štetnih zračenja iz rendgen aparata…

Oni su izrazili bojazan da njihove bureke, ćevape, sendviče i sličnu hranu koju kupuju na pauzi rendgen aparati na ulazu u zgradu Vlade ozrače do te mjere da bi to moglo da utiče i na njihovo zdravlje.

Kako su napisali u svom zahtjevu i peticiji koju su potpisali radnici ministarstva trgovine i turizma, na ovaj potez su se odlučili jer „x zraci koje isijavaju rendgen aparati prilikom kontrole negativno utiču na svojstvo hrane i pića, a time i na zdravlje ljudi.“

Cijela priča je pokrenuta prije nešto manje od mjesec dana, kada su na ulazu u zgradu Vlade počele da se primjenjuju strožije kontrole, jer je tokom interne istrage utvrđeno da obezbjeđenje nije do sada radilo svoj posao u skladu sa propisanim odredbama.

Kako smo saznali, nedavno je izvršena kontrola procedura pri ulasku u zgradu Vlade prilikom čega su interni istražioci bez problema unijeli oružje u sam objekat. Nakon toga, kontrole pri ulasku su pooštrene.

A samim tim svi radnici su prinuđeni da svoju hranu provuku kroz rendgen aparat.

Od tada je među pojedincima zaposlenim u ministarstvu trgovine i turizma unošenje hrane koja se dodatno kontroliše provlačenjem kroz rendgen aparat postala glavna preokupacija.

Zbog „pobune“ radnika ministarstva trgovine i turizma čiji bureci i ćevapi su, kako navode, ozračeni, reagovali su i u MUP-u Republike Srpske, što pokazuje dopis koji je u posjedu našeg portala, a koji je prethodno proslijeđen Predsjedniku RS, Narodnoj skupštini i Vladi.

Naime, iz MUP-a je zatraženo od JZU Institut za javno zdravstvo mišljenje o štetnosti zračena rendgen aparata kojima se vrši pregled na objektima koji se posebno obezbjeđuju. U odgovoru iz Instituta su naveli da prilikom pregleda hrane, vode ili lijekova nema kratkoročnih ili dugoročnih efekata na njihovo svojstvo, odnosno da to ne može štetno uticati na zdravlje ljudi./Buka/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

Merkelova poziva na globalnu borbu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv pandemije virusa …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)