Home / Vijesti / BiH / Najbolja jahta pravi se u BiH

Najbolja jahta pravi se u BiH

Premijera novog modela jahte održaće se u martu, u centru Sarajeva, kaže za Oslobođenje Denis Kraljević, vlasnik brodogradilišta iz Viteza.

Prva bh. jahta ima salon za deset osoba, po četiri sobe i kupatila, te je najprostraniji brod u toj klasi

“Svjetska premijera novog modela jahte biće 1. marta u Sarajevu. Odlučili smo se da jahta bude izložena na šetalištu glavnog grada Bosne i Hercegovine, da prvo prezentujemo novi proizvod Derubis Yachts u našoj zemlji”, kaže za Oslobođenje Denis Kraljević, vlasnik brodogradilišta iz Viteza, u kojem se proizvode luksuzne jahte, katamarani i kuće na vodi.

Svjetsko a naše

Priča o brodogradilištu u srcu Bosne, o uspješnom nastupu firme na Međunarodnom sajmu nautike Hamburg ancora Yachtfestival u njemačkom gradu Hamburgu, na kome je predstavljena prva proizvedena jahta u BiH, dužine 12, širine 4,4 i visine 5,7 metara, jedna je od najljepših i najpozitivnijih priča u 2019. iz naše zemlje.

Denis Kraljević, rođeni Riječanin, i izabranica njegovog srca Lejla Kraljević (djevojačko Dajić) iz Viteza šokirali su mnoge idejom da grade luksuzne brodove u srednjoj Bosni. Cijela priča je krenula iz ljubavi.

 

Slučajan dolazak u Vitez radi drugog posla rezultirao je upoznavanjem Lejle, koja mi je postala supruga. Odlučili smo živjeti veći dio godine u Bosni i Hercegovini, u Vitezu, a manji dio u Rijeci. Trebali smo osmisliti čime ćemo se baviti. Tako smo prvo ušli u farmaceutski dio posla, a nakon toga je ispala ova naša priča sa gradnjom brodova. Nekada davno smo u Rijeci proizvodili brodove, ali sve je teže tamo raditi. BiH pruža puno dobrih ljudi, ljudi koji znaju, koji imaju potrebu i koji hoće raditi. Tu je i dosta kvalitetnih firmi koje su nam se nametnule kao partneri, priča nam Denis.

Za manje od godinu firma je uradila dva modela luksuznih jahti. Na sajmu u Hamburgu su, veli Kraljević, shvatili da su napravili nedovoljno veliki brod, da postoji potreba tržišta za nešto većom jahtom koja će biti još komotnija i luksuznija, s više dodataka.

– Imali smo svega tri mjeseca da se pripremimo, da obučimo ljude i pokrenemo proizvodnju, da napravimo kalupe, izlijemo ih, napravimo prvi brod, opremimo ga i odemo na najzahtjevniji sajam nautike u Evropi. To je kratko vrijeme, gdje bi se malo ko usudio da razmišlja o tome. Sajam je zahtjevan po mnogo čemu, a jedna od tih stvari je što se odvija u vodi. Svi modeli koji se izlažu moraju proći zahtjevne testove, ističe Kraljević.

Za drugi model smatra da je iznad svih očekivanja, da je donio još veću notu luksuza. Metar i po je duži od prvog, na palubi ima bazen, četiri sobe a postoji mogućnost i izrade kabine za skipere.

– Mi smo u velikoj prednosti u odnosu na druge proizvođače. Iz ove je godine, a u 2020. se počinje serijski proizvoditi. Svi kalupi konkurencije su stari 10 do 12 godina i na izmaku su kategorije same isplativosti proizvoda. Uz to, naš brod je po mnogo čemu kvalitetniji, napominje Denis.

Kraljević navodi kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ovih dana ponosno predstavio novi automobil koji će se proizvoditi u toj zemlji, a da je njihov proizvod koji dolazi iz BiH daleko kompliciraniji, kompleksniji i zahtjevniji, a uz to i 20-ak puta skuplji.

​Čuda su moguća

Lejla nam predstavlja planove firme. S firmom Green Energy Solution iz Sarajeva razvili su Kuću na vodi, jer je velika potreba za takvim proizvodom za kanadsko, američko, nordijsko i njemačko tržište. Model koji su napravili se zasniva na katamaranskom dnu, što im donosi veliku prednost u odnosu na druge proizvođače. Preostali projekti u 2020. godini su: Spasilački brodovi za kruzere, luksuzni bazeni, vjetroelektrane okomite osi i kamp-prikolice.

 Naša budućnost kreće u dva pravca. Jedna je izrada jahti za Kanare, za Karibe, a druga je izrada kuća na vodi. Namjeravamo napraviti 20-ak katamarana i desetak kuća na vodi u 2020, povećati broj uposlenih na 20 i bazirati proizvodnju na klasteru. Klasterizacija je nešto što je neophodno BiH. Krećemo kao pioniri toga, kaže Kraljević.

Lejla i Denis kažu kako su bez pomoći politike i banaka stvorili temelj da u 2020. godini naprave čudo. Provođenjem navedenih projekata otvoriće mnogo radnih mjesta. Pozivaju sve ljude koji na bilo koji način žele investirati u BiH da im se priključe./MIRZA DAJIĆ/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)