Home / Ličnosti / TRUMP NAJAVIO ŠTA SVE SLIJEDI U ODNOSIMA SAD SA KINOM PRVO POTPISIVANJE 15-tog Januara

TRUMP NAJAVIO ŠTA SVE SLIJEDI U ODNOSIMA SAD SA KINOM PRVO POTPISIVANJE 15-tog Januara

Trgovinski pregovori SAD i Kine su doživjeli kolaps početkom maja, kada je Trump optužio Peking da je napravio potpuni zaokret oko obaveza u vezi sa promjenom zakona kojima bi se uvele sveobuhvatne ekonomske i trgovinske reforme

Prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine biće potpisana 15. januara u Bijeloj kući, najavio je danas američki predsjednik Donald Trump.

On je rekao da će nakon toga, tokom njegove posjete Pekingu, biti otvorena nova runda razgovora o rješavanju gorućih pitanja u odnosima dvije zemlje, prenosi Tanjug.

“Potpisat ću veoma veliku i sveobuhvatnu prvu fazu trgovinskog sporazuma sa Kinom 15. januara. Ceremonija će biti održana u Bijeloj kući”, napisao je Trump na Twitteru i dodao da će potpisivanju dokumenta prisustvovati kineski zvaničnici najvišeg nivoa.

“Kasnije ću otputovati u Peking gdje će početi razgovori o drugoj fazi”, naveo je Trump, ali nije precizirao datum posjete.

SAD odustaje od novih carina

Prva faza sporazuma podrazumijeva da u naredne dvije godine Kina kupuje američke poljoprivredne proizvode u vrijednosti od 40 milijardi dolara godišnje, a SAD će jedan dio tarifa na kinesku robu potpuno ukinuti, dok će drugi značajno smanjiti.

SAD će da odustanu od novog vala najavljenih carina na kinesku robu u iznosu od 160 milijardi dolara i da povuku postojeće.

Trgovinski pregovori SAD i Kine su doživjeli kolaps početkom maja, kada je Trump optužio Peking da je napravio potpuni zaokret oko obaveza u vezi sa promjenom zakona kojima bi se uvele sveobuhvatne ekonomske i trgovinske reforme.

Trgovinski spor između dvije najveće svjetske ekonomije otežao je poslovanje finansijskih tržišta i zaprijetio globalnom ekonomskom rastu.

(SB / Agencije/PD.ba)

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)