- 500 griza,
- 30 g kvasca,
- 2 kašike brašna,
- pola šolje maslinovog ulja,
- pola kašičice soli,
- 1 žumance,
- voda
Priprema:
U dubokoj posudi pomješati griz, brašno i kvasac pomješan sa malo vode, maslinovo ulje i so. Dodajeti vodu i zamjesiti elastično tjesto.
Mjesiti jako desetak minuta, nakon toga podjeliti na dva ili četiri dijela, koliki hoćete da budu hljepčići.
Loptice tjesta razvući u okrugle hljepčiće i stavljati u pleh namazan uljem, pokriti krpom i ostaviti da malo odstoji na toplom.
Nakon što narastu, premazati žumancetom pomješanim sa malo vode ili mlijeka i peći u jako ugrijanoj rerni.
Provjeriti da li su unutra pečeni pomoću oštrog noža ili igle.
Možete i da ih prevrnete da bi se ispekli ravnomjerno svuda. Pečene hljepčiće ostaviti da se prohlade i služiti tople. Prijatno!
Poslovnidnevnik.ba