Home / After Work / DOBRO DOŠLI U NJEMAČKU: Evo koliki su troškovi života u obećanoj zemlji…

DOBRO DOŠLI U NJEMAČKU: Evo koliki su troškovi života u obećanoj zemlji…

Njemačka u poređenju sa drugim evropski zemljama slovi za relativno jeftinu zemlju za život. Prema statističkim podacima je za normalan život u Njemačkoj u toku 2019. godine mjesečno potrebno 750 eura.

Nakon što smo u tekstu “Koliko novca će mi sjesti na račun ako u Njemačkoj zaradim 2.950 eura?” pisali o visinama zarade i državnim izdacima, postavlja se pitanje: kolika mi je neto plata dovoljna za život i koliko je skup život u Njemačkoj?

Njemačka u poređenju sa drugim evropski zemljama slovi za relativno jeftinu zemlju za život. Prema statističkim podacima je za normalan život u Njemačkoj u toku 2019. godine mjesečno potrebno 750 eura.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od evropskog prosjeka. Što je znatno manje u odnosu na Dansku koja je najskuplja evropska zemlja za život. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od evropskog prosjeka.

Najveći životni troškovi u Njemačkoj spadaju u izdvajanju za stanovanje. Mjesečna kirija se znatno razliku od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra da li želite stanovati u nekoj od njemačkim metropola ili u nekom njemačkom selu udaljenom od grada i po nekoliko desetina kilometara.

Stanarina

Ukoliko se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin, stan veličine 30 metara kvadratnih se prema navodima internet portala “wohnungsboerse.net” u prosjeku plaća 16,22 eura za metar kvadratni što je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

Ukoliko se odlučite za München, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad njemačke savezne zemlje Bavarska slovi za njemački grad u kojem su najskuplje stanarine. U Münchenu se za stan ispod 40 metara kvadratnih u prosjeku po metru kvadratnom plaća više od 26 eura.

Uz stanarinu obično se dodatno plaćaju struja i druge režije. Kada smo kod struje, ona se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centa za kilovat sat, dok se drugi troškovi, odvoz smeća, pranje stepeništa, održavanje dvorišta i tome slično u prosjeku mjesečno plaćaju oko 215 eura.

Kuhinja ili restoran?

Sve u svemu, za stanovanje se izdvaja oko jedna trećina mjesečne plate. Ukoliko ste u vašem stanu, za koji izdvajate trećinu plate, namjestili kuhinju, to vam je dobar potez. Naime, kuhanje se daleko više isplati nego da se hranite u restoranu.

U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu u prosjeku plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litra njemačkog piva u prosjeku plaća 3,5 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili Cappuccino, onda trebate računati da se Cappuccino u Njemačkoj u prosjeku plaća 2,70 eura.

Ručak, telefoniranje, javni prevoz…

Ako ste danas ipak raspoloženi za kuhanje sigurno ste planirali odlazak u neki od supermarketa u kojem će te kupiti namirnice za ručak. Naravno, preporučujemo vam da ponesete kesu u kojoj će te donijeti namirnice. U protivnom ćete je u prodavnici platiti najmanje 10 centi.

U supermarketima vas očekuju različite cijene jer nemaju svi supermarketi jednake cijene. Pola kg bijelog hljeba u prosjeku se plaća 1,24 eura, litar mlijeka 0,70, a kilogram krompira 1,06 eura.

Nakon što ste obavili kupovinu i svoje kese napunili potrebnim namirnicama, put do kuće će sa kesama u rukama možda biti “dugačak” i “težak”. Karte u javnom prevozu se znatno razlikuju od grada do grada. Karta u gradskom prevozu u prosjeku košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila kao i osgurunje koje se u znatnoj meri razliku od grada do grada, kao i toga ko je vlasnik automobila, da li vozač početnik ili iskusan vozač, da li ste često prouzrokovali saobraćajne nesreće, pa čak i u kojem sektoru radite.

Što duže vremena posjedujete vozačku dozvolu cijena osiguranja je manja. Cijena osiguranja zavisi od vrste vozila, opreme koju sdrži kao i starosti vozila. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200. eura.

Zdravstveno osiguranje je nešto što odmah po dolasku u Njemačku morate imate. Koliko će te plaćati zdravstveno osiguranje zavisi od vrste vize koju posjedujete i visine vaše plate. Tu je i privatno osiguranje koje plaćate dosta skuplje, ali je i usluga koje vam pružaju zdravstvene ustanove daleko bolja i kvalitetnija.

Ukoliko želite imati normalno zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, trebate računati da će te za to mjesečno plaćati oko 14 posto od vaše plate. Naravno, polovinu te sume plaćate vi, a polovinu poslodavac. Kada je riječ o privatnom zdravstvenom osiguranju, ono se plaća znatno više i veoma je teško reći prosječnu sumu jer zdravstvena osiguranja nudie dosta različitih paketa.

Pored izdataka koje smo naveli, svemu trebate dodati izdatke za odjeću i obuću. I ovdje je ponuda veoma široka, a samim time su i cijene dosta različite. U ponudi je roba za svačiji džep. Prema statističkim podacima farmerke u Njemačkoj koštaju u prosjeku između 50 i 100 eura. Slično je i sa obućom. Ukoliko uzimate cipele ili patike svjetski poznatih brendova, onda znajte da će njihova cijena sigurno biti trocifrena. Međutim, nemojte se bojati. Na kraju sezone uvijek bude sniženje i razni popusti, tako da cipele, koje su nekada koštale blizu 200 eura, možete kupiti 50 ili 60% jeftinije.

Ukoliko vam se u glavi zavrtilo od ovih brojeva, možda je najbolje da sjednete u nekom od restorana i kafića i popijete kafu. Ukoliko ste pušač, moraćete sjediti napolju jer je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja strogo zabranjeno pušenje u ugestiteljskim objektima. Sjedeći u bašti kafića, pazite gdje bacate opuške. Ukoliko ste u Könu, onda će te za bačeni opušak na ulicu platiti kaznu od 50 eura.

Dok sjedite i pijete kafu, sjetite se neke od prijateljica, prijatelja ili rodbine. Pozovite ih. Pitajte kako su, ili ih pozovite na kafu? A, da, telefoniranje također košta. Ponuda je velika, a konkurencija se natječe ko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i internet nude i supermarketi.

U paketima, opet po vašem izboru, imate mnoštvo opcija: sa novim telefonom (uređajem) ili ne, sa ograničenom ili neograničenom količinom interneta, sa besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke, EU ili ne…. Navešćemo samo jedan primjer. Lanac supermarketa ALDI nudi 2 GB brzog interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri sedmice.

Dobro došli u Njemačku.

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)