Home / Vijesti / BiH / Bećirović u Pressingu: Dodik je američki čovjek, ovo je pobjeda BiH

Bećirović u Pressingu: Dodik je američki čovjek, ovo je pobjeda BiH

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, kazao je večeras u Pressingu da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik – politički produkt Sjedinjenih Američkih Država i da se jučerašnjim dogovorom u Sarajevu, on vraća svojim ”političkim roditeljima”.

 

Podsjećamo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici održanoj jučer u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Na istoj sjednici Predsjedništvo BiH je donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH.

Ko je tu pobjednik?

Nominalno, niko nije popustio i niko nije izgubio. Svi su pobjednici. Ovdje je najviše pobijedila država Bosna i Hercegovina jer je to vrlo jasno iz saopćenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Ispunjen je i taj uvjet pod drugim imenom. Jezik podrazumijeva maštu, ali suština je da Bosna i Hercegovina ide dalje ka NATO-u, korak naprijed ka članstvu. Mislim da je mentor nad cijelim procesom bila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i ako su oni konstatirali da je to prihvatljivo – nema sumnje u taj dokument”, ocijenio je gost Pressinga i nastavio:

Moramo podsjetiti na porijeklo Milorada Dodika, radi se o čovjeku koji je produkt Sjedinjenih Američkih Država. On je još uvijek američki čovjek. On je živahan i ima višak energije, ali sve radi da se te sankcije skinu. Nije dozvoljeno lobiranje za skidanje s crne liste i može biti dodatno sankcionisan. Mislim da će doći neki novi likovi na tu crnu listu, iz Makedonije i Bosne i Hercegovine”, dodao je on.

Bećirović je govorio i o drugim aktuelnim temama iz bosanskohercegovačkog političkog života. Uskoro donosimo kompletan razgovor./N1/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Merkelova poziva na globalnu borbu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas međunarodnu zajednicu na zajedničku borbu protiv pandemije virusa …

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)